Opinions

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο, χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση

Παναγιώτης Δουδωνής Παναγιώτης Δουδωνής
Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο, χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση
Οι Σπαρτιάτες έλαβαν εκλογική χρηματοδότηση παρότι δεν συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές, ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά την τακτική χρηματοδότηση παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2024.

Ας αρχίσουμε με μια μικρή αναδρομή, περίπου ένα χρόνο πριν: Στις 11.09.2023 το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, των οποίων η ηγεσία έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να καλύπτονται expressis verbis όλες οι περιπτώσεις. Ωστόσο, η Κυβέρνηση αγνόησε εντελώς τη νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε και δεν έπραξε απολύτως τίποτα.

Στις 24.04.2024 ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έκρινε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικός αρχηγός του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», το οποίο υποκαθιστά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και ο οποίος ουδέποτε απεμπόλησε την πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου. Ο Άρειος Πάγος τελικά έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση ανακήρυξης του συνδυασμού «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τι έκανε όμως η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ μετά την απόφαση αυτή; Απολύτως τίποτα! Δεν φρόντισε ώστε να διαφυλάξει ότι δεν θα δοθούν χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε ένα κόμμα του οποίου ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος εγκληματίας.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση με διαδοχικές αποφάσεις συνέχισε να παρέχει κανονικά χρηματοδότηση στο κόμμα αυτό, δηλαδή α) στις 18.09.2024 δόθηκε ποσό 788.067,18€ ως τακτική ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση, β) στις 25.06.2024 δόθηκε ποσό 207.513,85€ ως τακτική ετήσια χρηματοδότηση και οικονομική επιμορφωτική χρηματοδότηση, γ) στις 25.06.2024 δόθηκε ποσό 59.998,58€ ως εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές και δ) στις 10.04.2024 ποσό 25.898,00€ ως εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές.

Τι συνέβη δηλαδή; Οι Σπαρτιάτες έλαβαν εκλογική χρηματοδότηση παρότι δεν συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές, ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά την τακτική χρηματοδότηση παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2024.

Συμπέρασμα: η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για να ανασταλεί η χρηματοδότηση βάσει της σχετικής νομοθεσίας αλλά επέλεξε να αγνοήσει την τροπολογία μας που σκοπό είχε να αποσαφηνιστεί πλήρως το νομικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως παράθυρο λήψης κρατικής χρηματοδότησης από τους Σπαρτιάτες.

Χθες, ως ΠΑΣΟΚ επαναφέραμε την τροπολογία του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την αιτιολογική έκθεση εμπλουτισμένη με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα επικρατήσει η λογική, έστω και αν αυτή είναι για τη Νέα Δημοκρατία μια λογική Επιμηθέα, αφού για ένα χρόνο μοίρασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα κόμμα-κέλυφος με πραγματική ηγεσία έναν καταδικασμένο εγκληματία.

(Ο Παναγιώτης Δουδωνής είναι Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το Κ-Report)