Opinions

Ντριπλαδόρος ο Κατρούγκαλος

Ντριπλαδόρος ο Κατρούγκαλος Ντριπλαδόρος ο Κατρούγκαλος
Ντριπλαδόρος ο Κατρούγκαλος Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μπορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία να υπήρξε ενόχληση επειδή έκανε την εμφάνισή του, παραμονές της Παναγίας, ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, φαίνεται ότι είχε τους λόγους του να θέσει σε διαβούλευση για να κυρώσει, εν μέσω θερινής ραστώνης τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑΕΚΧ).

Μια πιο προσεχτική ματιά στις διατάξεις που εμπεριέχονται στο Σχέδιο Νόμου και θα διαπιστώσει κανείς ότι κυρώνονται όλα όσα η τρόικα παλεύει να μην... κυρωθούν. Δηλαδή, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, η αποτροπή της ανταπεργίας (lockout) από τους εργοδότες, ακόμα και οι ομαδικές απολύσεις, είναι ζητήματα που θίγονται στον εν λόγω Χάρτη, προς όφελος των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν θέλει η τρόικα να κληθεί να αντιμετωπίσει, μιας και στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, που αναμένεται να ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο και μετά, τα παραπάνω επιμέρους ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Εννοείται ότι αποτελεί τεράστιο «φάουλ» για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Χάρτης υφίσταται από το 1996, έως τώρα να έχει κυρωθεί από 33 χώρες της Ευρώπης, όχι όμως από την Ελλάδα. Η χώρα μας απλώς αποδέχτηκε την Αναθεώρηση, αλλά εδώ και 19 συναπτά έτη αποφεύγει να κυρώσει τη συμφωνία. Κανονικά θα έπρεπε να κληθούν σε απολογία όλοι οι υπουργοί Εργασίας της τελευταίας 20αετίας. Ειδικά εκείνοι που θήτευσαν στο εν λόγω υπουργείο στα χρόνια της κρίσης (Λοβέρδρος, Κατσέλη, Κουτρουμάνης, Ρουπακιώτης, Βρούτσης, Σκουρλέτης) πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν προχώρησαν στην κύρωση μιας τέτοιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, που σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, προασπίζει μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα (εργασίας, αξιοπρεπούς αμοιβής, υπερωριακής αμοιβής, ασφάλεια υγείας και περίθαλψης, προστασία μητρότητας, ηλικιωμένων, παιδιών κλπ).

Εάν τελικά, βρεθεί το νομικό «τερτίπι» και πεταχτεί και η συγκεκριμένη ΑΕΚΧ στον «κάλαθο των αχρήστων», αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες. Έως τότε, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα πρέπει να ξέρουν ότι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και ειδικά στην Ελλάδα, ισχύει η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, δεν επιτρέπεται η ανταπεργία και για τις ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ερωτώνται οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Για να δούμε, τι λαγοί θα βγουν από το καπέλο για να ξεπεραστούν νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν για το σύνολο της Ευρώπης. Πάντως, ο Κατρούγκαλος φαίνεται ότι ξέρει από... ντρίπλες. Τώρα, μένει να αποδειχτεί εάν ξέρει να «βάζει την μπάλα στο πλεχτό».