Παιδεία

Ημερίδα στο Πάντειο για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή

Ημερίδα στο Πάντειο για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή Ημερίδα στο Πάντειο για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή
«Βιβλίο και ψηφιακή εποχή: η ελληνική πραγματικότητα» είναι ο τίτλος της ημερίδας, που πραγματοποιείται σήμερα στις 9.30 το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ).

Η ημερίδα, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, θα εξετάσει το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος του ελληνικού βιβλίου στις ανάγκες και τους ρυθμούς που επιβάλλει η συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία. «Σκοπός της ημερίδας είναι να διερευνήσει τον τρόπο συμπεριφοράς ενός παλαιότερου μέσου όπως το βιβλίο στις καινούργιες τεχνολογικές συνθήκες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση»: «Η ημερίδα είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν δεδομένα που βασίζονται σε μια σειρά ποσοτικών ερευνών και αφορούν την εκδοτική παραγωγή.

Οι εισηγητές της δεύτερης ενότητας θα επικεντρωθούν στον ρόλο τον οποίο παίζουν οι βιβλιοθήκες, καθώς και στις μελλοντικές τους προοπτικές. Στην τρίτη ενότητα οι εκδότες θα μιλήσουν για τις καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που υιοθετούν και εφαρμόζουν στα χρόνια της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην τέταρτη, τέλος, ενότητα υπάρχουν θέματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους και τα δίκτυα επικοινωνίας, η προώθηση των βιβλίων από τους λογοτεχνικούς πράκτορες ή η λειτουργία της κριτικής της λογοτεχνίας στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα. Η ημερίδα θα κλείσει με τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππο Τσιμπόγλου. Σε συζήτηση που θα έχω μαζί του θα παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία από 30 βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, θα μιλήσει για την ψηφιοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και θα αναλύσει το νέο της έργο εν όψει της μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο».

Έχει κατορθώσει το βιβλίο να επιβιώσει στην ψηφιακή εποχή; Με ποιον τρόπο επηρεάζει γενικότερα η ψηφιακή τεχνολογία το βιβλίο; «Το βιβλίο είναι το μόνο από τα παλαιά μέσα που έχει επιδείξει τόση ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή», απαντά ο Ν. Μπακουνάκης: «Στις ΗΠΑ, που αποτελούν την κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων, το φηφιακό βιβλίο αντιπροσωπεύει το 24% του συνολικού όγκου της εκδοτικής παραγωγής, αλλά στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 7% και ανάλογα ισχύουν και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο μεταξύ ας σημειωθεί πως η Amazon επεκτείνεται τώρα στον χώρο του έντυπου βιβλίου ενώ τα φυσικά βιβλιοπωλεία πολλαπλασιάζονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως το βιβλίο ως υλικό προϊόν μένει ανεπηρέαστο από την ψηφιακή τεχνολογία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στη διάδοση και την προβολή του».

Στην ημερίδα συμμετέχουν παράγοντες από όλο το κύκλωμα του βιβλίου: εκδότες, ερευνητές του βιβλίου, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου, ατζέντηδες, βιβλιοπώλες, κριτικοί και μπλόγκερ του βιβλίου. Λαμβάνουν μέρος με ανακοινώσεις τους οι Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Παναγιώτης Κάπος, Νόπη Χατζηγεωργίου, Δέσποινα Γερασιμίδου, Ασπασία Τασιοπούλου, Κωνσταντία Κακάλη, Έλλη Δρούλια, Λαμπρινή Κουζέλη, Νίκος Αργύρης, Περικλής Δουβίτσας, Αργύρης Καστανιώτης, Γιάννης Φαρσάρης, Μιχάλης Καλαμαράς, Μανώλης Ανδριωτάκης, Κώστας Σπαθαράκης, Ευαγγελία Αυλωνίτη, Κατερίνα Μαλακατέ και Γρηγόρης Μπέκος.