Παιδεία

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Νεάπολης Συκεών

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Νεάπολης Συκεών
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Νεάπολης Συκεών Την επιστροφή στα… θρανία για εκατοντάδες κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαρτίου.

Πρόκειται για άλλη μια δράση, μετά το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο που συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας, η οποία στοχεύει στο να εξασφαλίσει σε κάθε ενδιαφερόμενο ενήλικα τη δυνατότητα πρόσβασης σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης και περαιτέρω κατάρτιση.
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης απευθύνεται σε ενήλικες ανεξαρτήτου επιπέδου μόρφωσης, φύλου ή εθνικότητας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι αιτήσεις συμμετοχής έφθασαν τις 1.100 και συνεχίζονται αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι πολίτες για αξιοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης.


«Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των ενηλίκων και τη δια βίου μάθησή τους πρέπει να είναι σημαντικός, ακολουθώντας τα θετικά πρότυπα περισσότερο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, αποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή», επισημαίνουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά. «Η εξασφάλιση κάθε χρήσιμου εφοδίου που διευκολύνει τον πολίτη στην απόκτηση ενός επαρκούς επιπέδου γενικών και εξειδικευμένων γνώσεων, καθώς και στην κοινωνική και επαγγελματική του ανέλιξη και αναβάθμιση, έχει σημαντική θέση στο δημοτικό μας σχεδιασμό και αποτελεί κεντρικό σημείο ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων και ενεργειών», προσθέτουν.

Από Δεύτερα τα πρώτα τμήματα
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης θα λειτουργεί σε δύο περιόδους, τη χειμερινή (Οκτώβριος – Ιανουάριος) και την εαρινή (Φεβρουάριος – Μάιος), ενώ τα τμήματά του θα αναπτύσσονται σταδιακά και διαδοχικά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε εκπαιδευτές του μητρώου του επιβλέποντος Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του υπουργείου Παιδείας.


Τα τμήματα αφορούν επτά θεματικά πεδία, και συγκεκριμένα:
1. Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
2. Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον
3. Νέες Τεχνολογίες
4. Γλώσσα και Επικοινωνία
5. Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
6. Πολιτισμός και Τέχνη
7. Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων


Τα θεματικά προγράμματα είναι διάρκειας 25 και 50 ωρών, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έως και δύο τμήματα για ένα εκπαιδευτικό έτος, ενώ αν θελήσουν να συνεχίσουν και δεύτερη χρονιά θα χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση.
Έτσι, τα πρώτα τμήματα που ξεκινούν από Δευτέρα 17 Μαρτίου είναι αυτά της εκμάθησης της γερμανικής, της αγγλικής και της ρώσικης γλώσσας, καθώς και της Δημιουργικής Γραφής.


Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, αρχικά στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περιοχή Στρεμπενιώτη) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλο το δήμο.

Πληροφορίες εγγραφές
Οι εγγραφές συνεχίζονται και υπενθυμίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης συμμετοχής, που αποτελεί και το μοναδικό κριτήριο επιλογής των ενήλικων μαθητών.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο τηλέφωνο 2310 671100 (εσωτερικό 136) με τις υπεύθυνες εκπαίδευσης Ειρήνη Μπίτσιου και οργάνωσης Ευαγγελία Γεωργίου, καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η λειτουργία, τέλος, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης εντάσσεται στο πλαίσιο στο Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό Δημόσιο, με φορείς υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.