Παιδεία

Αιτήσεις για τις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ όλες οι ειδικότητες

Αιτήσεις για τις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ όλες οι ειδικότητες Αιτήσεις για τις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ όλες οι ειδικότητες
Αιτήσεις για τις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ όλες οι ειδικότητες για το 2014 2015 Την εισαγωγή 2.075 μαθητών και μαθητριών στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2014-2015 ανακοίνωσε ο Οργανισμός .Η φοίτηση στις ΣΕΚ έχει διάρκεια τριών (3) ετών και παρέχεται δωρεάν και οι αιτήσεις ξεκίνησαν από 4/7/2014 έως και 18-7-2014 και από 25-8-2014 έως 30-9-2014

(για τη λειτουργία των ΣΕΚ τη φοίτηση και τους απονεμόμενους τίτλους κατάρτισης ισχύουν τα εξής:

Στη ΣΕΚ του ΟΑΕΔ λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και η Τάξη Μαθητείας. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από
την Α΄ τάξη και στην Τάξη Μαθητείας εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη της Σ.Ε.Κ.

 Στην Α΄ και Β΄ τάξη Σ.Ε.Κ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα (30) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων (4) ωρών εβδομαδιαίως, με
δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι έξι (26) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από
μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα Ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.

Στην «Τάξη Μαθητείας», εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως.
 Στους προαγόμενους από τη Β΄ Τάξη των Σ.Ε.Κ. χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης
Επιπέδου 2, που τους αποδίδει αυτοδίκαια το δικαίωμα συμμετοχής στην Τάξη Μαθητείας.

5.    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Τάξης Μαθητείας χορηγείται στο μαθητή Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 3.
6.    Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή που εγγράφεται στην Τάξη Μαθητείας είναι η επιτυχής εξέταση στις εξετάσεις πιστοποίησης. Με την επιτυχή εξέταση χορηγείται το Πτυχίο
Ειδικότητας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στις ΣΕΚ έχουν οι νέες και οι νέοι που:
1)    Κατέχουν Απολυτήριο Γυμνασίου (είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης).
2)    Έχουν γεννηθεί τα έτη 1994 έως 1999 ( ηλικίας 15 έως 20 ετών).
 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι υποψήφιοι - ες θα πρέπει να υποβάλουν στη ΣΕΚ προτίμησής τους ΑΙΤΗΣΗ, από 4/7/2014 έως και 18-7-2014 και από 25-8-2014 έως 30-9-2014. Διευκρινίζουμε ότι:
1.    Εάν κατά την ως άνω περίοδο υποβολής αιτήσεων προκύψει αριθμός αιτήσεων υποψηφίων μεγαλύτερος του προβλεπομένου από την εγκύκλιο αριθμού, τότε θα ακολουθήσει διαδικασία επιλογής και έκδοσης αποτελεσμάτων, μετά από μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Σ' αυτή την περίπτωση όλοι οι επιπλέον των επιτυχόντων υποψήφιοι θεωρούνται ως επιλαχόντες.
2.    Εάν κατά το ως άνω διάστημα δεν έχει επιτευχθεί συμπλήρωση του προβλεπομένου αριθμού εισακτέων, τότε όλοι οι υποψήφιοι εγγράφονται χωρίς επιλογή.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι υποψήφιοι μαθητές οφείλουν να καταθέσουν στη ΣΕΚ προτίμησής τους τα παρακάτω δικαιολογητικά: Α. Αίτηση Επιλογής Υποψηφίου στην οποία, εκτός των άλλων στοιχείων, αναγράφεται και η σειρά προτίμησης των προσφερομένων ειδικοτήτων. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι δύο (2) ειδικότητες σε δύο το πολύ ΣΕΚ.

Β.Τίτλος Σπουδών, Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Γ. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας, ή φωτοαντίγραφο ταυτότητας.
Σημειώνουμε, ότι για την τελική εγγραφή, θα πρέπει να κατατίθεται πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο μπορεί να αναζητηθεί και αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

Δ. Επίσημα έγγραφα, (όπως καθορίζονται παρακάτω στην παράγραφο «ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ»), ή φωτοαντίγραφά τους, που να αποδεικνύουν τα δηλωθέντα από τον υποψήφιο στην αίτησή του, σχετικά με την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική του κατάσταση. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ: Α , Β και Γ.


ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από τη διαδικασία επιλογής οι υποψήφιοι, που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα αίτηση ή δεν έχουν καταθέσει τα παραπάνω οριζόμενα υποχρεωτικά δικαιολογητικά ή δεν πληρούν κάποια από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν δικαίωμα εγγραφής στις ΣΕΚ.

ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ των υποψηφίων ως προς τα φωτοαντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν για τα εξής:
1)    Όλα τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από Δημόσιο φορέα γίνονται δεκτά εφόσον είναι ευανάγνωστα.
2)    Αντίστοιχα γίνονται δεκτά φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).
3)    Επίσης, γίνονται αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.
Η υποβολή απλών, ευανάγνωνστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων, εξισώνεται δηλαδή ουσιαστικά με την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1985.
Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις προσκόμισης παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. (ν.1599/1985 ή άλλες ποινικές κυρώσεις).
 
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
1)    Όσοι υποψήφιοι κατέχουν Τίτλο Αλλοδαπής, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίστοιχη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και βεβαίωση ισοτιμίας από τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης του Υπ. Παιδείας.
2)    Οι αλλοδαποί υποψήφιοι άνω των 14 ετών, που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, θα γίνονται δεκτοί για εγγραφή, εφόσον προσκομίσουν ατομική άδεια διαμονής ή βεβαίωση τύπου Α, η οποία θα λήγει με τη λήξη της άδειας διαμονής εκείνου που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Σημειώνουμε ότι: «ο υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση χορήγησης, ή ανανέωσης της άδειας διαμονής με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έχει λάβει βεβαίωση κατάθεσης αίτησης με πλήρη δικαιολογητικά (Τύπου Α), θεωρείται νομίμως διαμένων στη Χώρα, έως ότου η Διοίκηση αποφανθεί επί του αιτήματός του».
Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης της Διοίκησης, η ανωτέρω βεβαίωση παύει, αυτοδικαίως, να ισχύει. (άρθρο 11, παρ.3 & 4 του Ν.3386/05 «είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια»).
3)    Οι ομογενείς (Αλβανίας, πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου κ.τ.λ.) θα γίνονται δεκτοί, εφόσον προσκομίσουν "Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Αλλοδαπού (δίπτυχο της Αστυνομίας με αριθμό αδείας και ακριβή καθορισμό της διάρκειας παραμονής).
4)    Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες στα δικαιολογητικά των αλλοδαπών υποψηφίων παρατηρούνται διαφορές μετά από σύγκριση, (π.χ. διαφορετικοί χαρακτήρες, εξελληνισμένα ονόματα κ.τ.λ.), οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την Αστυνομία, στην οποία θα δηλώνεται η ταυτοπροσωπία τους.
5)    Στις ως άνω περιπτώσεις, θα πρέπει τα στοιχεία των υποψηφίων συγκρινόμενα να συγκλίνουν στο σύνολό τους (π.χ. όνομα πατέρα, μητέρας κ.τ.λ.)
6)    Δεκτοί για εγγραφή γίνονται επίσης όσοι προστατεύονται από το Ελληνικό Κράτος ως πολιτικοί πρόσφυγες και όσοι τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.


Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ:
α) Με το βαθμό Τίτλου Σπουδών
β) Με κοινωνικά - οικονομικά κριτήρια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Με απόφαση Διοικητή θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή, ανά ΣΕΚ, αποτελούμενη από: α) Το Δ/ντή της ΣΕΚ ή τον νόμιμο αναπληρωτή του
β) Δύο (2) υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς) οι οποίοι θα προταθούν από το Δ/ντή της ΣΕΚ.

Έργο της ως άνω επιτροπής θα είναι: α) Η αξιολόγηση των υποβληθέντων δικαιολογητικών β) Η μοριοδότησή τους γ) Η έκδοση των αποτελεσμάτων
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
1.    ΒΑΘΜΟΣ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ - Ο βαθμός του Τίτλου Σπουδών θα αντιστοιχεί σε τόσα μόρια, όσα και
ο βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό.
2.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ - Θα υπολογίζονται αθροιστικά:
•  ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ - 2 μόρια
Ζητείται: α) Πιστοποιητικό οικογενειακής Κατάστασης του τελευταίου τριμήνου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, προκειμένου για πολύτεκνο γονέα, ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, ή β) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ - 1 μόριο.
Ζητείται: Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
 
•    ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ - 1 μόριο
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το ποσό των 10.000 €.
Ζητείται  φωτοαντίγραφο του τρέχοντος κατά την υποβολή της αίτησης οικονομικού έτους εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. ΟΙ ΟΡΦΑΝΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ - 1 μόριο •   ΟΙ ΟΡΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ - 3 μόρια
Ζητείται Πιστοποιητικό οικογενειακής Κατάστασης ή αντίγραφο οικογενειακής Κατάστασης ή αντίγραφο οικογενειακής μερίδας Δήμου ή Κοινότητας, από το οποίο να προκύπτει, ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν πεθάνει.
•    ΟΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑΤΑ - 1 μόριο
Θα πρέπει η παραπομπή να συνοδεύεται από έκθεση κοινωνικής έρευνας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στις 3/10/2014 θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης και οι πίνακες των αποκλειομένων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν το συνολικό αριθμό μορίων κάθε υποψηφίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1) Στην περίπτωση, κατά την οποία έχει υποβληθεί αριθμός αιτήσεων υποψηφίων ίσος, ή μικρότερος του αριθμού των προκηρυσσομένων θέσεων, δεν θα γίνει μοριοδότηση. 2) Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων (στη βάση), θα προηγούνται οι έχοντες τα περισσότερα μόρια στα κοινωνικά κριτήρια και σε δεύτερη επιλογή τον μεγαλύτερο βαθμό Τίτλου Σπουδών. Στην ιδιαίτερη περίπτωση, που οι ισοβαθμήσαντες έχουν τα ίδια ακριβώς μόρια, (βαθμός και κοινωνικά κριτήρια), θα επιλέγονται όλοι.


ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και στην περίπτωση, κατά την οποία έχουν υποβληθεί μέχρι 25 αιτήσεις, θα πραγματοποιηθούν - εντός 5 εργασίμων ημερών (δηλαδή από 6/10/2014 έως 10/10/2014) - οι επίσημες εγγραφές των επιτυχόντων μαθητών και θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή του Ατομικού τους Δελτίου.
Μετά τη λήξη των εγγραφών και εφόσον έχουν προκύψει κενές θέσεις, όλοι οι επιλαχόντες έχουν δικαίωμα - εντός τριών (3) εργασίμων ημερών - να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη των κενών.
Η επιλογή των εισακτέων, (από τους επιλαχόντες, που υπέβαλαν αίτηση), θα γίνει με πιστή τήρηση της σειράς μορίων του καθενός.
Τα δικαιολογητικά εγγραφής των υποψηφίων μαθητών θα αποτελέσουν και τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να εγγραφούν και επίσημα ως μαθητές, μετά την επιτυχή εισαγωγή τους.
Οι υποψήφιοι, που δεν επελέγησαν, έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν τα δικαιολογητικά τους, υπογράφοντας προς τούτο την αίτησή τους.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Δικαίωμα ένστασης έχουν όλοι οι υποψήφιοι μαθητές. Η Ένσταση υποβάλλεται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων. Οι υποψήφιοι, των οποίων οι ενστάσεις θα δικαιωθούν, θα εισαχθούν καθ' υπέρβαση.
 
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, ότι με Απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ θα συγκροτηθεί τριμελής Επιτροπή, για εκδίκαση των ενστάσεων.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι μαθητές - τριες εισαχθούν στις ειδικότητες:
1)    Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
2)    Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
3)    Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας ( Υπηρεσία υποδοχής -Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία)
4)    Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων
5)    Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
6)    Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών
οφείλουν να υποβληθούν σε εξετάσεις, που πρέπει να γίνουν (αν είναι δυνατόν) σε κρατικό νοσοκομείο και είναι οι εξής:

Α. 1) Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
2)    Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
3)    Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας ( Υπηρεσία υποδοχής -Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία)

α) Ακτινογραφία θώρακος β) Παρασιτολογική κοπράνων γ) Αυστραλιανό Αντιγόνο
Με τις ως άνω εξετάσεις, (και μια φωτογραφία), οι μαθητές θα απευθύνονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Υγείας, το οποίο θα προσκομίσουν στην ΣΕΚ του ΟΑΕΔ, μέχρι και την παραμονή έναρξης των μαθημάτων, ή όποια άλλη ημέρα ορίσει, κατά την κρίση του, ο Δ/ντής της ΣΕΚ.
Στο ως άνω Πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται, ότι ο κάτοχός του υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και δεν βρέθηκε να πάσχει από μεταδοτικό, ή άλλο νόσημα μη συμβατό με την απασχόλησή του (υπ' αριθμ. 35797/4-4-2012 Απόφαση Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ΦΕΚ 1199/Β/11-4-2012).

Β. 1) Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων
2)    Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
3)    Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών

Οφθαλμολογικές εξετάσεις, που θα αποκλείουν τις περιπτώσεις αχρωματοψίας και δυσχρωματοψίας.

Τις ως άνω εξετάσεις οι μαθητές οφείλουν να προσκομίσουν στην ΣΕΚ της επιλογής τους, μέχρι και την παραμονή έναρξης των μαθημάτων, ή όποια άλλη ημέρα ορίσει, κατά την κρίση του, ο Δ/ντής της
ΣΕΚ.
Σε όσες από τις παραπάνω (Α-Β) αναφερόμενες περιπτώσεις μαθητών διαπιστώνεται πρόβλημα, η Επιτροπή αξιολόγησης θα προβαίνει σε αλλαγή ειδικότητας, με σύμφωνη γνώμη μαθητών και κηδεμόνων.

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙς ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ