Παιδεία

Βάσεις 2021: Εκτιμήσεις για άνοδο, ποιες σχολές θα εκτοξευθούν και πόσοι θα μείνουν εκτός

Βάσεις 2021: Εκτιμήσεις για άνοδο, ποιες σχολές θα εκτοξευθούν και πόσοι θα μείνουν εκτός
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στις πανελλήνιες 2021 δείχνουν άνοδο τμημάτων με το 30% των υποψηφίων να μένει εκτός.

Ολοκληρώθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των ΓΕΛ ήδη από την περασμένη εβδομάδα ενώ αύριο ρίχνουν αυλαία οι απνελλήνιες και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνουν τα ειδικά μαθήματα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Με sms τα αποτελέσματα

Να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο με sms από το Υπουργείο Παιδείας.

Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 16.000 -30.000 παιδιά.

Άνοδος βάσεων

Για άνοδο στις βάσεις 2021, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών λυκείων.

Η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και όπως έχει επισημανθεί, το 30% των υποψηφίων είναι πιθανό να μείνει εκτός ΑΕΙ.

Που θα κυμανθούν οι βάσεις

Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους δίνοντας μάλιστα το πλεονέκτημα σε όσους είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί καλά να διαφοροποιηθούν μέσα από τα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

Τρεις είναι οι βασικοί που θα διαμορφώσουν κατά κύριο λόγο τις βάσεις και τις επιμέρους αυξομειώσεις τους:
Οι θέσεις των εισακτέων
Οι επιδόσεις των υποψηφίων και
Οι δηλώσεις προτίμησης όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.