Παιδεία

Τα κριτήρια για την εισαγωγή στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ

Τα κριτήρια για την εισαγωγή στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ Τα κριτήρια για την εισαγωγή στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ
Τα κριτήρια για την εισαγωγή στις ΣΕΚ του ΟΑΕΔ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα κριτήρια για την εισαγωγή στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ , οριοθετεί με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι καταρχήν οι συμμετέχοντες να είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έως 20 ετών. Στα βασικά δικαιολογητικά περιλαμβάνεται ο τίτλος σπουδών και το πιστοποιητικό γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα ή το φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Στα προαιρετικά δικαιολογητικά εντάσσονται τυχόν επίσημα έγγραφα ή φωτοαντίγραφά τους που να αποδεικνύουν τα κοινωνικά κριτήρια υπαγωγή στις Σχολές.

Η προκήρυξη για την εισαγωγή μαθητών στις ΣΕΚ του Οργανισμού, θα γίνεται στο εξής έως τις 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτος, όπως ορίζεται στην ίδια απόφαση. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ΣΕΚ, η αποκλειστική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται με μοριοδότηση.

Ειδικότερα, οι πολύτεκνοι θα έχουν δύο μόρια, οι τρίτεκνοι ένα μόριο, οι ορφανοί από ένα γονέα επίσης ένα μόριο και οι ορφανοί από δύο γονείς τρία μόρια. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις βέβαια χρειάζεται να κατατεθεί στον ΟΑΕΔ το αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για περιπτώσεις με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (έως 10.000 ευρώ) θα δίνει ένα μόριο και θα χρειάζεται να υποβληθεί στον Οργανισμό αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, κατά την υποβολή της αίτησης.

Για την σύνταξη των σχετικών πινάκων, τόσο επιλεχθέντων όσο και αποκλειόμενων, θα συγκροτείται τριμελής επιτροπής, ανά ΣΕΚ, η οποία θα επιλέγεται ύστερα από απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Θα πρέπει σε αυτή να βρίσκεται ο διευθυντής της ΣΕΚ ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και δύο υπάλληλοι που θα προτείνονται από τον διευθυντή. Σκοπός της επιτροπής είναι να αξιολογούν τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, τη μοριοδότησή τους και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Το έργο της επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους, εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Στη συνέχεια ο διοικητής του ΟΑΕΔ συγκροτεί άλλη τριμελή επιτροπή που θα αναλαμβάνει την εκδίκαση των ενστάσεων όλων των ΣΕΚ.  

# TAGS