Παιδεία

Σε τεταμένο κλίμα οι πρώτες περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ στου Ζωγράφου

Σε τεταμένο κλίμα οι πρώτες περιπολίες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας: Φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ στου Ζωγράφου
Ένταση δημιουργήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Ένταση σημειώθηκε έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων της Αστυνομίας, που προέβησαν στη χρήση κρότου λάμψης και χημικών.

Πιο αναλυτικά, περίπου 500 φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΕΚΠΑ στην Ούλοφ Πάλμε διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη της λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς σήμερα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ λίγο μετά τις 8 το βράδυ μια ομάδα 50 ατόμων βγήκε από την οδό Τσάφου, που είναι κάθετη της Ούλοφ Πάλμε, και άρχισαν να πετάνε πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο φυγάδευσαν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στο σημείο βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, Νίκος Φίλης και Κλέων Γρηγοριάδης.

«Αντιπερισπασμός δύο ημέρες πριν την Εξεταστική Επιτροπή»

Ο τομεάρχης Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια. Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές. Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.

Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου. Θα αποκρουστεί! Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν στο χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία. Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».