Παιδεία

Πρακτική για τους σπουδαστές των ΑΕΝ με επιδότηση και το 2015

Πρακτική για τους σπουδαστές των ΑΕΝ με επιδότηση και το 2015 Πρακτική για τους σπουδαστές των ΑΕΝ με επιδότηση και το 2015
Πρακτική για τους σπουδαστές των ΑΕΝ με επιδότηση και το 2015 Την επιδότηση της Πρακτικής Άσκησης των Πρωτοετών Σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/Πλοιάρχων − Μηχανικών (ΑΕΝ/Π−Μ), με το ποσό των οκτακοσίων ογδόντα ευρώ (880 €) ανά μήνα και ανά σπουδαστή για τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015 που εκτέλεσαν πρώτο θαλάσσιο εκπαιδευτικό ταξίδι προβλέπει απόφαση του Υπουργείο Ναυτιλίας

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας ως μήνας λογίζονται οι τριάντα (30) ημέρες. Τα ποσά της επιδότησης θα καταβάλλονται μηνιαίως και μέχρι έξι (6) μήνες. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο ποσό θα ανέλθει περί τα 24.760.000 εκατ. € και θα καλυφθεί από το ΠΔΕ έτους 2013, 2014 και 2015.».

«Η είσπραξη του ποσού επιδότησης θα διενεργείται από την εκμεταλλευόμενη το πλοίο εταιρεία με την υποβολή στον αρμόδιο υπόλογο διαχειριστή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου των ακολούθων δικαιολογητικών παραστατικών:

α) Βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης / Τμήμα Β΄ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ότι ο αιτών το επίδομα, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία κατά τον χρόνο άσκησης του σπουδαστή επί του πλοίου εκμεταλλευόταν πράγματι το συγκεκριμένο πλοίο, ή κάθε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα ανωτέρω στοιχεία.

β) Εξοφλητικές αποδείξεις ή επικυρωμένα αντίγραφα μισθοδοτικών καταστάσεων της διαχειρίστριας/πλοιοκτήτριας του πλοίου εταιρείας υπογεγραμμένα από τον σπουδαστή και τον υπεύθυνο παρακολούθησης οικονομικών θεμάτων, από τις οποίες θα προκύπτει η καταβολή του επιδόματος στο δικαιούχο σπουδαστή και στις οποίες, για τα πλοία που είναι συμβεβλημένα με το NAT, θα αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που η εταιρεία υποχρεούται να αποδώσει στο NAT και λοιπά Ταμεία.

γ) Βεβαίωση από το NAT ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές για κάθε σπουδαστή, για το χρονικό διάστημα της πρακτικής άσκησης του επί του πλοίου (για πλοία συμβεβλημένα με το NAT και για μη συμβεβλημένα).

δ) Οριστική Δήλωση (Ε 12), (για τα πλοία υπό ελληνική σημαία) με τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου ή εκκαθάρισης των ποσών φόρου, τελών κ.λπ. από μισθωτές υπηρεσίες.
Για τις λοιπές κατηγορίες πλοίων μπορεί να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση (Υ.Δ.) του σπουδαστή περί δήλωσης του εκπαιδευτικού επιδόματος που του καταβλήθηκε κατά την πρακτική του άσκηση, στην Ατομική Φορολογική Δήλωση του ιδίου.

ε) Εξουσιοδότηση του σπουδαστή προς τη διαχειρίστρια/πλοιοκτήτρια του πλοίου εταιρεία, για να εισπράξει αντί αυτού το εκπαιδευτικό επίδομα (απαιτείται για εκπαιδευτικά ταξίδια έτους 2013, 2014, 2015).»

Το εκπαιδευτικό επίδομα που καταβάλλεται στους σπουδαστές των ΑΕΝ για την παροχή υπηρεσιών κατά την πρακτική τους άσκηση πρέπει να δηλώνεται στην ατομική Φορολογική τους Δήλωση. Για τα εισοδήματα που αποκτώνται μέχρι 31−12−2013 θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, φορολογείται με τις γενικές διατάξεις (§1, άρθρο 45 ΚφΕ) και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου
σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α της §1, του άρθρου 57 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενώ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και μετά θεωρείται εισόδημα από μισθωτές εργασίες, φορολογείται με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 60 του Ν. 4172/2013.