Παιδεία

Καθηγητής Παρούσης στο Dnews: Πρώτα αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά συζήτηση για ιδιωτικά ΑΕΙ

Καθηγητής Παρούσης στο Dnews: Πρώτα αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά συζήτηση για ιδιωτικά ΑΕΙ
Σε αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο Μιχαήλ Παρούσης αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε δηλώσεις του στο Dnews εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νομοσχεδίου με παραμ΄έτρους που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν καθώς όπως επισημαίνει "Αν περάσει μια contra legem ερμηνεία ενός τόσο μονοσήμαντου άρθρου όπως το 16, δεν θέλω να φανταστώ τι θα επακολουθησει για μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η ασφάλιση, η εργασία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον".

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παρούση 

michalis parousis

"Ενώ διεξάγεται ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την σκοπιμότητα και τις συνέπειες της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημιων, κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο το πολύ σημαντικότερο ζήτημα που συνταράσσει τα θεμέλια κάθε κράτους Δικαίου, που είναι η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να επιβάλλει την βούλησή της μέσω της χρησιμοθηρικής παρερμηνειας του Συντάγματος.

Αν δεν σεβόμαστε το Σύνταγμα ως πλαίσιο κάθε εφαρμογής πολιτικής που πραγματώνεται με σεβασμό στην αρχή της Νομιμότητας, παραδινόμαστε ως πολιτική κοινωνία πλήρως στην επιβολή της συγκυριακής βούλησης των κυβερνώντων.  Αν με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις προκύψουν ιδιωτικά πανεπιστήμια το διακύβευμα δεν θα είναι η Παιδεία, αλλά το ίδιο το κράτος Δικαίου όπου η ισχύς του νόμου είναι πάνω από τα πρόσωπα και τις ιδιοτελείς δεσμεύσεις τους.

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν είναι τη στιγμή αυτή το μείζον, αλλά η Πολιτεία όπως την γνωρίζαμε έως τώρα. Αν περάσει μια contra legem ερμηνεία ενός τόσο μονοσήμαντου άρθρου όπως το 16, δεν θέλω να φανταστώ τι θα επακολουθησει για μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η ασφάλιση, η εργασία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που ενώ επιβάλλονται δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές που να τα ενισχύουν και να τα πραγματώνουν στην ουσία τους. Επομένως, πρώτα Αναθεώρηση του Συντάγματος με τους νόμιμους όρους και μετά επί της ουσίας συζήτηση για ιδιωτικούς φορείς χορήγησης πτυχίων."