Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Τα Μαθηματικά «κόφτης» για τις βάσεις

Πανελλήνιες 2024: Τα Μαθηματικά «κόφτης» για τις βάσεις
Ιδιαίτερα απαιτητικά και δύσκολα αποδείχθηκαν τα θέματα στα Μαθηματικά στις Πανελλήνιες 2024.

Κομβικό ρόλο για την εισαγωγή των υποψήφιων φοιτητών στα πανεπιστήμια αναμένεται να παίξουν τα Μαθηματικά. Η σημερινή εξέταση στο πλαίσιο των Πανελληνίων 2024 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως απαιτητική για τους μαθητές των Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τόσο από πλευράς υποψηφίων όσο και φροντιστηρίων τα θέματα δυσκόλεψαν και επιβεβαιώσαν για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι αποτελούν ένα μάθημα αυξημένης βαρύτητας. 

Οι μαθητές των ΓΕΛ στα Μαθηματικά κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που κατά κοινή ομολογία ήταν ευνοικά μόνο για τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές που είχαν εμπεδώσει απόλυτα την ύλη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και είχαν αφομοιώσει όλες τις πτυχές της διδαχθείσας ύλης. Όπως σχολιάζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα θέματα είναι ανάλογης δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά, έχουν σαφή αναφορά στο σχολικό βιβλίο και προϋποθέτουν καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων ετών και παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Τα ερωτήματα που θα προβληματίσουν περισσότερο τους υποψήφιους  είναι το Γ4 και το Δ4.

PANELLINIES 2024 315 GEL 7 53145

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα πρώτα στοιχεία από πλευράς επιδόσεων μαθητών δείχνουν ότι τα Μαθηματικά θα αποτελέσουν «κόφτη» για τις βάσεις και θα συμβάλλουν σημαντικά ώστε ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων να μην διαγράψει μεγάλη βαθμολογία και να κινηθεί σε μέτριες προς πτωτικές βαθμολογικές επιδόσεις. Βέβαια ως προς τις βάσεις ακόμα κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα φέρουν μεγάλες αποκλίσεις στα επίπεδα της πτώσης των βάσεων, ακόμα και σε ομοειδή τμήματα. Δηλαδή, είναι πιθανό να δούμε πτώσεις στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, άλλες κατακόρυφες κι άλλες πιο συγκρατημένες, ανάλογα με το μάθημα που έχει πριμοδοτήσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Τον βαθμ΄ό δυσκολίας στα θέματα των Μαθηματικών σχολίασαν στο Dnews και οι υπεύθυνοι του φροντιστηρίου «Μεθοδικό» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζητούμενα αυξημένης δυσκολίας με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και ερωτήματα από τα πρώτα θέματα χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς από τους μαθητές. Ενδεικτικό αυτής της προσέγγισης η επισήμανση ότι τα θέματα απαιτούσαν ψυχραιμία, παρατηρητικότητα, ευχέρεια στην αλγεβρική επεξεργασία και αρκετή εμπειρία σε εξετάσεις με πίεση χρόνου.

Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Το δεύτερο θέμα αφορά σε βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της μαθηματικής ανάλυσης, διαφορετικής, βέβαια, φιλοσοφίας από τα αντίστοιχα θέματα των προηγούμενων χρόνων.  Από το ξεκίνημα των θεμάτων Γ και Δ απαιτείται εις βάθος κατανόηση των εννοιών, αλλά και της θεωρίας. Ιδιαίτερα το πρωτότυπο ερώτημα Γ4, αλλά και το Δ4, αποτελούν τα πιο απαιτητικά ερωτήματα. Ειδικά το Δ4 που είναι το μοναδικό ερώτημα από το 3ο Κεφάλαιο, αναμένεται να δυσκολέψει την πλειονότητα των υποψηφίων. Ένα λεπτό σημείο που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αφορά στη διατύπωση του ερωτήματος Δ2, όπου η μοναδικότητα της ρίζας πρέπει να αποδειχθεί στο πεδίο ορισμού της συνάρτησης και όχι μόνο στο διάστημα (1/2, 1).