Παιδεία

Πότε μπαίνει «κόφτης» στις τάξεις στους μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια

Πότε μπαίνει «κόφτης» στις τάξεις στους μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια
Tι ισχύει για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η σχολική χρονιά 2024 - 25 όπως κάθε χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει εκτός απροόπτου στις 11 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε σε όλες τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) εγκύκλιο με τον αριθμό μαθητών ανά τάξη που πρέπει να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Τι ισχύει αναλυτικά για τους μαθητές ανά τάξη σε Γυμνάσια και Λύκεια 

Για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στις Α΄ και Β΄ τάξεις Γενικών Λυκείων ισχύει η με αρ. πρωτ. 129818/Γ2/16-09-2013 Κ.Υ.Α. (Β΄ 2451). Βάσει αυτής οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.
Στα Ιδιωτικά Σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης η προσαύξηση του 10% αποφασίζεται από τον Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων.

Για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου ισχύουν οι παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 116 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70). Βασει αυτού ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα τόσο γενικής παιδείας, όσο και ομάδων προσανατολισμού για την Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25). Τμήματα με περισσότερους από είκοσι πέντε (25) μαθητές διαιρούνται σε νέα τμήματα. Ο αριθμός μαθητών ανά Τμήμα τόσο γενικής παιδείας, όσο και ομάδων προσανατολισμού για τη Γ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και ο αριθμός μαθητών ανά Τμήμα για τη Γ΄ τάξη Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι δύο (22). Τμήματα με περισσότερους από είκοσι δύο (22) μαθητές διαιρούνται σε νέα Τμήματα. Εφόσον αθροιστικά δεν ικανοποιούνται οι διατάξεις των ανωτέρω παραγράφων, στη Γ΄ Ημερησίου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου γίνεται συνδιδασκαλία στα Μαθηματικά της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής. 

Για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο ισχύει η με αρ. πρωτ. 96754/Δ2/14-06-2019 Υ.Α. (Β΄ 2462), διόρθωση σφάλματος στο ΦΕΚ Β΄ 2860/05-07-2019.

Για τη ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17).

Παρακαλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δ/θμιας Εκπ/σης, σε περιπτώσεις δημιουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου με μικρό αριθμό μαθητών/τριών και έλλειψη διαθέσιμων εκπαιδευτικών, να εξετάσουν τη δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών/τριών σε όμορες σχολικές μονάδες, εάν λειτουργούν σε αυτές τμήματα ίδιων Ομάδων Προσανατολισμού και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ