Παιδεία

Βάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν στο results.it.minedu.gov.gr

Βάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν στο results.it.minedu.gov.gr Φωτογραφία: eurokinissi
Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις 2024 - Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τη διαδικασία

Η αγωνία των υποψηφίων έχει χτυπήσει «κόκκινο» αδημονώντας για την ανακοίνωση των Βάσεων 2024. Ουσιαστικά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews η ημερομηνία ανακοίνωσης «κλείδωσε» εκτός απροόπτου για την Δευτέρα 29 Ιουλίου απλά αναμένεται και η επιβεβαίωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. 

Βάσεις 2024: Στην πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr τα αποτελέσματα - Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) θα μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, θα μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των Βάσεων 2024 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και ο παραδοσιακός τρόπος ανάρτησης των αποτελεσμάτων των Βάσεων σε εμαφανές σημείο στα Λύκεια της χώρας με την υποσημείωση ότι αναρτώνται μόνο ο κωδικός του υποψηφίου και η σχολή εισαγωγής. 

Αποτελέσματα υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων (5%) μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr/, εφόσον πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επισημαίνεται ότι ο «κωδικός αριθμός υποψηφίου» είναι αυτός που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο 2023 υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Βάσεις 2024: Ο Στρατηγάκης στο Dnews για τις μεγαλύτερες ανόδους και πτώσεις στις δημοφιλείς σχολές

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης δίνει στους αναγνώστες του Dnews την οριστική του εκτίμηση για τις Βάσεις 2024 έχοντας αξιολογήσει και μελετήσει αναλυτικά τα βαθμολογικά και στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελληνίων. Όπως τονίζει «Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων ήταν πάντα δύσκολη, διότι δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο Μηχανογραφικό τους. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται κάθε χρόνο και φέρνουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αφού ανακοινωθούν οι βάσεις».

Η εκτίμηση Βάσεων είναι μια απαιτητική συνθετική διαδικασία καθώς πρέπει να συνεκτιμηθούν μια σειρά από παράγοντες διαρκώς μεταβαλλούμενοι. «Από το 2022 έχουμε διαφορετικούς συντελεστές σε κάθε μάθημα σε κάθε Τμήμα, με αποτέλεσμα κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε Τμήμα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία αν έγραψε 12 στη Γλώσσα, οπότε τίθεται εκτός διεκδίκησης θέσης στην Ιατρική ή έγραψε 17 στη Γλώσσα, οπότε παραμένει ζωντανός στη διεκδίκηση της θέσης. Αναγκαστικά, κάνουμε παραδοχές και όσο περισσότερες παραδοχές κάνουμε τόσο μειώνεται η ακρίβεια της προσέγγισής μας στη βάση του Τμήματος» δηλώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Σε μια περιληπτική αποτίμηση τα κυριότερα στοιχεία που μπορούν να συναχθούν από τα φετινά δεδομένα είναι τα κάτωθι:

Στο 1ο πεδίο που μεταξύ άλλων δεσπόζουν η Νομική, η Ψυχολογία και τα τμήματα Φιλολογικών Σπουδών αναμένεται να σημειωθεί πτώση αλλά όχι σημαντική ώστε οι υποψήφιοι να ανησυχήσουν. Όπως τόνισε η πτώση των Βάσεων στα τμήματα αυτού του πεδίου θα είναι οριακή τύπου 60 με 130 μόρια κάτω από τα περσινά δεδομένα.

Στο 2ο πεδίο αναμένονται σημαντικές και αξιοσημείωτες αλλαγές καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για πτωτική τάση των Βάσεων Εισαγωγής στις δημοφιλείς Σχολές των Πολυτεχνείων όχι μόνο θα επιβεβαιωθούν αλλά θα προκαλέσουν και εκπλήξεις με τις σχολές αυτές να υποχωρούν έως και 600 μόρια με το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών να αγγίζει πτώση που φτάνει στα 420 μόρια. Η κακή εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική αντιστρέφεται από τη Χημεία και τη Βιολογία, όπου έχουμε και λιγότερους κάτω από τη βάση και περισσότερους αριστούχους σε σχέση με πέρυσι.

Στον αντίποδα έχουμε τις Ιατρικές Σχολές που ναι μεν θα καταγράψουν αύξηση όμως αυτή αναμένεται της τάξης των 50 περίπου μορίων καθώς οι υποψήφιων για αυτές αν και δυσκολεύτηκαν σε Φυσική εντούτοις ισοφάρισαν τις βαθμολογίες σε Χημεία και Βιολογία γεγονός που οδηγεί σε οριακή άνοδο.

Τέλος έχουμε τις σχολές του 4ου πεδίου (Οικονομικά, Πληροφορική, Τμήματα Διοίκησης) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων καθώς απαρτίζονται από τμήματα που προσφέρουν ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών και πτυχία με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το κορυφαίο Τμήμα αυτού του πεδίου είναι αναμφίβολα το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα καταγράψει άνοδο 250 μορίων. Επί της ουσίας στο πεδίο αυτό θα δούμε πάνω κάτω τις ίδιες βάσεις με πέρυσι με μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλών βαθμολογιών.

Mεταξύ των περιζήτητων σχολών η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 19.050 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.900 μονάδες (αυξημένη κατά 100), η Νομική Αθηνών στις 18.065 μονάδες (πτώση κατά 60 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.530 μονάδες (πτώση κατά 110 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.400 μονάδων, μειωμένη κατά 420 μονάδες σε σχέση με το 2023, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Παν. Αθηνών στις 18.600 μονάδες (+250), το Ψυχολογίας Πάντειου στις 17.410 μονάδες (-110).

Δείτε αναλυτικά την εκτίμηση Στρατηγάκη για τις Βάσεις Εισαγωγής 2024 εδώ