Παιδεία

Χάος και στα ΕΠΑΛ με τις συγχωνεύσεις τάξεων: Καταργούν ειδικότητες, πετσοκόβουν τομείς

Χάος και στα ΕΠΑΛ με τις συγχωνεύσεις τάξεων: Καταργούν ειδικότητες, πετσοκόβουν τομείς
Η λαίλαπα των συγχωνεύσεων έφερε τεράστια αναστάτωση και στα ΕΠΑΛ

Δεν έχει τέλος το κύμα αντιδράσεων και οι διαμαρτυρίες για την αιφνιδιάστικη εντολή του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τάξεων και καταργήσεων τμημάτων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Η άνωθεν οδηγία για τμήματα Δημοτικού με 25 μαθητές αλλά και τάξεις σε Γυμνάσια και Λύκεια με 28 μαθητές έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς καταστάσεις με εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για ασφυκτικές και άκρως αντιπαιδαγωγικές συνθήκες παράδοσης μαθημάτων και τους γονείς να καταγγέλλουν ότι παιδιά με μαθησιακές ανάγκες στοιβάζονται σε τάξεις που δεν πληρούν τις ανάγκες τους και αποτελούν τροχοπέδη για το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωσή τους.

Τα πράγματα όμως είναι ιδιαιτέρως τεταμένα και στις τάξεις ΕΠΑΛ που έχει δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο καθώς το αίτημα της συγχώνευσης τμημάτων έφερε καραμπόλες στις ειδικότητες με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή ακόμη χειρότερα να διαλέξουν μια άλλη ειδικότητα από αυτή της αρεσκείας τους. 

Όπως καταγγέλλεται με τις συγχωνεύσεις τάξεων καταργούνται τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ και οι μαθητές αναγκαστικά πρέπει να επιλέξουν κάποια από τις προσφερόμενες ειδικότητες καθώς ό,τι ίσχυε πέρσι έχει αλλάξει παντελώς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας καταργούνται μοναδικές ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ του νομού κάτι που σημαίνει ότι οι μαθητές που είχαν κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές πρέπει να μετακομίσουν σε άλλο νομό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». 

Πιο συγκεκριμένα η καταγγελία της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας έχει ως εξής: «Από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εκτεταμένες καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας, αφαιρώντας το δικαίωμα από εκατοντάδες μαθητές να επιλέξουν τον τομέα ή την ειδικότητα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και μάλιστα πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις εγγραφές τους όλοι οι μαθητές (παραπεμπόμενοι, μετεγγραφές, μαθητές που δεν γράφτηκαν τον Ιούνιο κ.α.).

Στα ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας έχουμε καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, που αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν έως σήμερα. Στα υπό κατάργηση τμήματα υπάρχουν ειδικότητες και τομείς που είναι οι μοναδικές στο νομό. Ενδεικτικά η ειδικότητα «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» καθώς και ο τομέας «Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» που λειτουργούσαν στο 2ο ΕΠΑΛ και 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας αντίστοιχα, είναι τέτοιες περιπτώσεις.»

Κόφτης και σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Αττικής: Αβέβαιη η λειτουργία τους

Εξίσου ενδεικτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Αττικής σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. «Έως και πέρσι η συνήθης πρακτική του ΥΠΑΙΘΑ ήταν να εγκρίνει τελικά κατ΄ εξαίρεση σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμα και με 4, 5, ή 6 μαθητές, και στη συνέχεια στα τμήματα αυτά είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν καθυστερημένα το Σεπτέμβριο όσοι μαθητές δεν είχαν εγγραφεί το καλοκαίρι, άρα να λειτουργούν κανονικά. Επισημαίνεται ότι όταν κλείνει ένα τμήμα στη Β αυτό σημαίνει ότι καταργείται όλος ο τομέας (αν το τμήμα αυτό είναι το μοναδικό) εφόσον δεν μπορούν μαθητές να το ακολουθήσουν και στη Γ!»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόπηκαν:

➢4 τμήματα στη Β (Μηχανολόγων, Ναυτιλιακών σπουδών, Πληροφορικής και Οικονομίας). Να σημειώσουμε ότι τα δύο από τα τμήματα αυτά είχαν 11 εγγραφές!!
➢5 τμήματα στη Γ (Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Οικονομίας, Νοσηλευτικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Εδώ να σημειώσουμε ότι για τα τμήματα του Ναυτιλιακού τομέα, είχε αγοραστεί για το σχολείο εξοπλισμός αξίας 50.000€ (!) ο οποίος τώρα πλέον θα καταλήξει στις αποθήκες!

•Από το ΕΠΑΛ Ασπροπύργου κόβεται ένα τμήμα στη Β (Οικονομίας) και ένα στη Γ (Φυσικοθεραπείας, επίσης εξοπλισμένο με πανάκριβα και υπερσύγχρονα μηχανήματα!)

Από το (Πρότυπο) ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόβονται:
➢5 τμήματα στη Β (Ηλεκτρολόγοι, Πληροφορικής, Οικονομίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Δομικοί)
➢8 τμήματα στη Γ (2 Μηχανολόγων, Οχημάτων, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Βρεφονηπιοκόμων, Ηλεκτρονικών)

•Από το ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβεται ένα τμήμα στη Γ (Μηχανολογίας). Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι ενώ κάθε χρόνο γίνονται περίπου 110 εγγραφές στην Α Λυκείου (4 ή 5 τμήματα), φέτος «κλείδωσε» το σύστημα με απόφαση Περιφέρειας στους 75 μαθητές (3 τμήματα)!! Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια όλα πρακτικά τα τμήματα ειδικοτήτων θα είναι ολιγομελή και δεν θα εγκρίνονται.

•Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβονται ένα τμήμα στη Β (Γεωπονίας) και 2 στη Γ τάξη.
Σύνολο: 28 τμήματα!

Όπως καταγγέλεται στην ανακοίνωση «Το ΥΠΑΙΘΑ αποφάσισε τον ξαφνικό θάνατο των τμημάτων αυτών παρόλο που γνωρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που περιμένουν να εγγραφούν.Είναι προφανές από την παραπάνω εικόνα ότι σαρώνονται κυριολεκτικά ολόκληροι τομείς ΕΠΑΛ ακόμα κι αν είναι μοναδικοί στην πόλη! Ένας μαθητής που δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει ένα κομμένο τμήμα έχει 3 επιλογές: α) να μετακομίσει σε άλλη πόλη αν βρει τον τομέα και την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει, β) να αλλάξει τομέα / ειδικότητα και να πάει σε τμήμα που λειτουργεί παρόλο που δεν το επιθυμεί, γ) να παρατήσει το σχολείο και να πάει σε ιδιωτική σχολή ή στις δημιουργούμενες ΕΣΚ (απλήρωτη δουλειά από τα 15 δίχως δικαιώματα). Όπως γίνεται φανερό η προώθηση αφενός της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και αφετέρου η δημιουργία διογκωμένων τμημάτων στη λογική των δημοσιονομικών περικοπών και προσαρμογών, υπηρετείται άμεσα με τις αποφάσεις αυτές.»

 

 

NETWORK