Παιδεία

Τι θα γίνει με τα «κλειστά σχολεία» την Παρασκευή

Τι θα γίνει με τα «κλειστά σχολεία» την Παρασκευή
Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου αλλά οι μαθητές θα πάνε κανονικά σχολείο, οι εξαιρέσεις και η παγίδα στις απουσίες

Η προσεχής Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είναι μια ιδιότυπη σχολική μέρα καθώς οι μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πάνε μεν στα σχολεία τους, δεν κάνουν μάθημα αλλά...θα αθληθούν στο πλαίσιο του καθιερωμένου εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Πρόκειται για μια καινούργια σχολική εκδήλωση που έχει ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα και των δύο βαθμίδων τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας να προωθηθεί ο αθλητισμός, το ευ αγωνίζεσθαι και γενικότερα οι μαθητές να γνωρίσουν τις αξίες και τις Αρχές του αθλητικού ιδεώδους. Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και ανήμερα της ημέρας που τιμάται ο Σχολικός Αθλητισμός τα σχολικά προαύλια μετατρέπονται σε χώρους άθλησης και πεδίο αθλητικών δραστηριοτήτων όπου συμμετέχουν όλες οι τάξεις. Παράλληλα, γίνονται ομιλίες, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα με αθλητική πάντα κατεύθυνση σε χώρους του σχολείου αλλά και στις τάξεις του σχολείου.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, εκείνη την ημέρα υποχρεωτικά δεν θα γίνουν μαθήματα στις σχολικές μονάδες και οι μαθητές θα αθληθούν και θα μυηθούν στα μυστικά του αθλητισμού στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Με σύνθημα «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή» η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καλεί όλα τα σχολεία να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες ή/και εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και η σημασία της φυσικής δραστηριότητας, της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πολλά σχολεία εκείνη την ημέρα επιλέγουν να κάνουν κάποια εκδρομή σε αθλητικούς χώρους και πάρκα ώστε να μπορέσει να αθληθεί το σύνολο των μαθητών. 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024: Θα μπουν απουσίες στους απόντες μαθητές

Με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές ενθουσιάστηκαν που δεν θα γίνουν μαθήματα εκείνη την ημέρα και πολλοί δεν δίστασαν να σκεφτούν μήπως δεν πάνε στο σχολείο και καθίσουν στο σπίτι. Μια τέτοια επιλογή όμως θα τους φορτώσει με απουσίες και ειδικά οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα πρέπει να προσέξουν καθώς οι απουσίες εκείνης της ημέρας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οπότε θα τις έχουν υποχρεωτικά αδικαιολόγητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τελικό υπολογισμό των απουσιών καθώς εφεξής έχει επανέλθει η διάκριση σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Όπως διευκρινίζεται ρητά στο ΦΕΚ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια «Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους»

Ποια σχολεία θα κάνουν κανονικά μάθημα την Παρασκευή ανεξαρτήτως του εορτασμού

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν πρόκειται για μια άτυπη σχολική αργία και με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές καλούνται να μην κάνουν μάθημα αλλά να αθληθούν εντούτοις υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Για να ακριβολογούμε όπως διευκρινίζεται και στην σχετική εγκύκλιο σε περίπτωση αδυναμίας εορτασμού του σχολικού αθλητισμού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ήτοι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, η διοργάνωση δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημέρα και οι μαθητές εκείνων των σχολείων θα έχουν ενημερωθεί ότι θα προσέλθουν κανονικά στις τάξεις και θα παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας ανεξαρτήτως του εορτασμού της Πανελλήνιας Μέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ

 

 

 

 

 

NETWORK