Παιδεία

Πανελλήνιες 2025: Αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία - Τα νέα τμήματα

Πανελλήνιες 2025: Αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία - Τα νέα τμήματα
Πανελλήνιες 2025: Τα νέα τμήματα που εντάσσονται στα Επιστημονικά Πεδία, τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Στις 30 Μαΐου για τα Γενικά Λύκεια και στις 31 Μαϊου για τα Επαγγελματικά θα ξεκινήσουν οι Πανελληνιες 2025 που φέτος έχουν σημαντικές αλλαγές για τους υποψηφίους καθώς από την φετινή χρονιά εντάσσονται μια σειρά από τμήματα και στα 4 επιστημονικά Πεδία. 

Σήμερα μάλιστα εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι προσθήκες των νέων τμημάτων στα 4 Επιστημονικά Πεδία με την σαφή ένδειξη ότι οι προσθήκες αυτών των τμημάτων ισχύουν ΜΟΝΟ για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλήνιες και εφεξής. Μπορείτε να δείτε την σχετική εγκύκλιο εδώ

Πανελλήνιες 2025: Δείτε αναλυτικά τα νέα τμήματα 

panellinies 2025 pedia e6893

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2025 για τα ΓΕΛ

Οι Πανελλήνιες 2025 για τα ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων μαθημάτων Προσανατολισμού, με τελευταία την Παρασκευή 6 Ιουνίου.

Δείτε το πρόγραμμα για τα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

panellinies 2025 gel 88d4f

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2025 για τα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

Για τα ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 31 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, θα συνεχιστούν με τα Μαθηματικά (Άλγεβρα) στις 3 Ιουνίου και στο διάστημα 5-16 Ιουνίου 2025 οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Panellinies epal 363b3

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2025 για τα Ειδικά Μαθήματα και τα Μουσικά Μαθήματα ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΓΕΛ

panellinies eidika mathimata e7e07

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,

μέχρι τις 09:30 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,

- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο,

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Δ. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2025-26 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 16-6-2025 μέχρι και την Παρασκευή 27 Ιουνίου.