Παιδεία

Η Ειδική Αγωγή εκπέμπει SOS στα σχολεία: Γονείς ετοιμάζουν κινητοποίηση στο Υπουργείο

Η Ειδική Αγωγή εκπέμπει SOS στα σχολεία: Γονείς ετοιμάζουν κινητοποίηση στο Υπουργείο
Κινητοποίηση εξήγγειλαν οι γονείς έξω από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών ζητημάτων στην Ειδική Αγωγή

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στα σχολεία όμως για ακόμη μια σχολική χρονιά, η Ειδική Αγωγή, έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα με τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαιδευτική και ειδική επιστημονική στήριξη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και τραγικές ελλείψεις.

Στα διαχρονικά προβλήματα της Ειδικής Αγωγής φέτος προστέθηκε και η συγχώνευση τμημάτων χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την τύχη των μαθητών σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης. Όπως καταγγέλει γονιός στο Dnews «Η κόρη μου που χρήζει παράλληλης στήριξης ακόμη δεν έχει εγκριθεί το αίτημά μας και δεν ξέρουμε πότε θα έρθει εκπαιδευτικός για να μπορεί να την βοηθά στο μάθημα. Είναι «εγκληματικό» να μην ικανοποιούνται τα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη. Εξίσου απαράδεκτο είναι και αντιπαιδαγωγικό είναι να καλύπτεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών με αναπληρωτές, καθώς για να καλυφθεί με ουσιαστικό και όχι τυπικό τρόπο η εκπαιδευτική ανάγκη ενός παιδιού με μαθησιακές ανάγκες χρειάζεται να στηρίζεται και σε μια σταθερή παιδαγωγική σχέση.».

Άλλη μια πληγή για τα σχολεία είναι και τα αιτήματα για σχολικούς νοσηλευτές που έμειναν ανικανοποίητα, ενώ «κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε για το ότι σε κάθε σχολείο θα έπρεπε να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής» αναφέρει γονέας παιδιού με επιληψία στο Dnews. 

«Ειδικά σχολεία λίγα και τα περισσότερα ακατάλληλα έως επικίνδυνα και με υπεράριθμους μαθητές, με ελλείψεις προσωπικού, προσωπικό που αποτελείται κυρίως από αναπληρωτές, συγχωνεύσεις τμημάτων σε 25ρια και 30ρια τμήματα με τραγικές επιπτώσεις για όλα τα παιδιά και πολύ περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Τα μισά αιτήματα για παράλληλη στήριξη πάνε στα αζήτητα, ενώ τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν σχολικό νοσηλευτή με ό,τι τραγικό και επικίνδυνο συνεπάγεται για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις» καταγγέλουν γονείς. 

Στα κάγκελα οι γονείς για τις ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή - Καλούν σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας 

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής «Το σοβαρό θέμα των ελλείψεων στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής πρέπει να λυθεί άμεσα. Καλούμε σε πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας. Για να ακουστεί δυνατά το αίτημα μας για ολόπλευρη στήριξη στις οικογένειες και παιδιά ΑμεΑ. Για παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Για να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης δίπλα σε κάθε παιδί που το χρειάζεται. Για να υπάρχει νοσηλευτής σε κάθε σχολείο. Για σχολεία, ειδικά και γενικά, σύγχρονα και ασφαλή με τα απαραίτητα μέσα και υποδομές. Για να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία τους και να μη μένουν παιδιά αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί!
Οι ανάγκες τους δεν αποτελούν κόστος προς περικοπή. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα χιλιάδων οικογενειών.»

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών: Καταγγελίες για τις ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων στην παράλληλη στήριξη η καταγγελεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών όπου τονίζεται ότι «Εδώ και δυο βδομάδες έχουν ανοίξει τα σχολεία και με αγανάκτηση διαπιστώνουμε, ότι λειτουργεί μόνο το ένα από τα δυο Τμήματα Ένταξης του σχολείου μας, του 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Εδώ και δυο βδομάδες έχουν ανοίξει τα σχολεία και με αγανάκτηση διαπιστώνουμε, ότι λειτουργεί μόνο το ένα από τα δυο Τμήματα Ένταξης του σχολείου μας, του 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη τα μισά παιδιά σε σχέση με πριν, δηλαδή μέχρι 12, ενώ οι γνωματεύσεις είναι περισσότερες και ενδέχεται να αυξηθούν στην πορεία με παιδιά της Α' τάξης. Είναι αντιπαιδαγωγικό, απάνθρωπο και απαράδεκτο να αποκλείονται παιδιά από την επιστημονική βοήθεια που μπορούν να λάβουν!

Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος, είναι άνθρωποι με ανάγκες και απαιτούμε να καλυφθούν οι ανάγκες τους για το κατάλληλο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό!

Στην διαμαρτυρία που κάναμε στις 11/9/2024, μαζί με άλλους Συλλόγους Γονέων της περιοχής, την Ένωση Γονέων 3ης ΔΚ Αθήνας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας», ούτε η Διευθύντρια, κα Καραγιάννη, ούτε η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κα Χρήστου, δεσμεύτηκαν για επαναλειτουργία του Τμήματος Ένταξης.

Κι αυτό, παρότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών του σχολείου μας ξεπερνά τους 250, το όριο δηλαδή που βάζει η κατάπτυστη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας είναι 257 και ότι το δεύτερο Τμήμα Ενταξης δεν λειτουργεί, αν και το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα (αριθμός μαθητών, γνωματεύσεων κ.λπ) τα έχετε λάβει εδώ και περίπου δυο βδομάδες και εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί δεν παίρνετε πίσω την αναστολή του τμήματος ένταξης.

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι οι γονείς των παιδιών που παρακολουθούν Τμήμα Ένταξης, αλλά και όλοι οι γονείς του σχολείου είμαστε ανάστατοι και περιμένουμε να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο τμήμα, διαφορετικά έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές δράσεις και κινητοποιήσεις.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας ανυπεράσπιστα!

Σας ζητάμε: Είτε να μας απαντήσετε γραπτώς, πότε θα επαναλειτουργήσει το δεύτερο Τμήμα Ένταξης, είτε να ορίσετε μια συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων για να μας δώσετε εξηγήσεις.»

NETWORK