Παιδεία

Σχολεία: Αυτή είναι η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες

Σχολεία: Αυτή είναι η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Ποια είναι η επόμενη σχολική αργία και γιατί οι μαθητές κινδυνεύουν με απουσία.

Η σημερινή μέρα ήταν μεν χωρίς μαθήματα στα σχολεία αλλά οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν το παρών, συμμετέχοντας στις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το αθλητικό εορταστικό κλίμα και την αποχή από τα μαθήματα, οι απουσίες καταγράφηκαν κανονικά χωρίς δυνατότητα να δικαιολογηθούν.

Από Δευτέρα η σχολική καθημερινότητα επιστρέφει και οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα παρακολουθήσουν το τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Όμως οι σχολικές αργίες και οι ευκαιρίες για αποχή από τα μαθήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα από τους μαθητές που αναζητούν τις ημερομηνίες που θα τους χαρίσουν ανάπαυλα και ξεκούραση από τις σχολικές υποχρεώσεις. 

Τα καλά νέα είναι για τους μαθητές είναι ότι η επόμενη σχολική μέρα χωρίς μαθήματα αλλά υποχρεωτικές απουσίες έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα. Ο λόγος για την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου που θα γίνει η καθιερωμένη σχολική γιορτή για την εθνική γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Η ημέρα της εθνικής επετείου τιμάται την Δευτέρα με την διεξαγωγή των παρελάσεων όμως στα σχολεία οι γιορτές γίνονται παραμονές της Επετείου. Δεδομένου ότι η 28η πέφτει Δευτέρα τα σχολεία θα την γιορτάσουν υποχρεωτικά Παρασκευή με τους μαθητές μαζί με το σαββατοκύριακο να έχουν στη διάθεσή τους ένα γεμάτο τετραήμερο μακριά από μαθήματα και σχολικές εργασίες. 

Αδικαιολόγητες οι απουσίες από την σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου 

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν το παρών στην σχολική γιορτή της Παρασκευή 25 Οκτωβρίου καθώς θα τηρηθεί παρουσιολόγιο με τις απουσίες εκείνης της μέρας να μην δικαιολογούνται. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας που από φέτος υπάρχει επαναφορά αδικαιολόγητων -δικαιολογημένων απουσιών που καθορίζει και την προαγωγή στην επόμενη τάξη. Όπως ορίζει ξεκάθαρα το ΦΕΚ «Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.»