Παιδεία

Τι ισχύει για τα κλειστά σχολεία στις 23 Οκτωβρίου

Τι ισχύει για τα κλειστά σχολεία στις 23 Οκτωβρίου
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία - Τι ισχύει για τα κλειστά σχολεία και τα μαθήματα στις 23 Οκτωβρίου

Η ανακοίνωση της 24ωρης απεργίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών στις 23 Οκτωβρίου ερμηνεύτηκε εσπευσμένα ως κλειστά σχολεία σε όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πράγματι, η Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι προχωρά την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουν ηχηρό παρών για να διεκδικήσουν ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, η κατάργηση της αξιολόγησης, η αντίθεση στις συμπτύξεις τμημάτων και η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολείων με κρατική χρηματοδότηση «στο ύψος των πραγματικών αναγκών», βρίσκονται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων με την ΔΟΕ να ζητά την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Κλειστά σχολεία και 24ωρη απεργία δασκάλων: Τι πρέπει να ξέρουν γονείς και μαθητές για τα μαθήματα

Όμως η ανακοίνωση της 24ωρης απεργίας δεν συνεπάγεται αυτόματα με κλειστά σχολεία και οριζόντιο λουκέτο στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκείνη την ημέρα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώσουν από τις προηγούμενες μέρες για την συμμετοχή τους ή όχι στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τους γονείς των μαθητών ώστε τα παιδιά να μην πάνε στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Τα σχολεία όμως, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, θα είναι ανοιχτά καθώς μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα κάνουν κανονικά μάθημα και δεν θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου. Αν ο υπεύθυνος του Ολοήμερου συμμετάσχει στην απεργία δεν θα λειτουργήσει το πρόγραμμα αν όμως δεν συμμετέχει οι μαθητές θα παρακολουθήσουν κανονικά και το πρόγραμμα του Ολοήμερου.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς καλό θα είναι να αναμένουν ενημέρωση από τον εκπαιδευτικό του παιδιού τους για το πώς θα πράξει την ημέρα της απεργίας ώστε να ξέρουν αν τα παιδιά θα πάνε κανονικά για μάθημα.