Παιδεία

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Φωτογραφία: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Την πρώτη προσπάθεια στον ελλαδικό χώρο για την κάλυψη σε μεταπτυχιακό επίπεδο γνώσεων τοξικολογίας αποτελεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «τοξικολογία» του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. 

Το μεταπτυχιακό έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων, στην εφαρμοσμένη τοξικολογία και με ενισχυμένη αντίληψη του σεβασμού στο περιβάλλον, καθώς και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου και του καταναλωτή.
Οι απόφοιτοί του, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του προγράμματος καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας, θα έχουν τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχή σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, των εργαστηρίων που ασχολούνται με ανάλυση και βιολογική δράση τοξικών ουσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της ανάλυσης γενετικού υλικού για ιατροδικαστικούς σκοπούς, καθώς θα έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη γνώση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού πλαισίου στον τομέα.
«Με αυτό τον τρόπο», διευκρινίζει, «αξιοποιώντας τις γνώσεις του προγράμματος μπορούν να γίνουν πολύτιμοι στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα καθώς επίσης και σε εξειδικευμένα εργαστήρια και υπηρεσίες».

Επίσης, οι απόφοιτοι θα μπορούν να αιτηθούν τον τίτλο του European Registered Toxicologist (ERT), κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν ως εμπειρογνώμονες μέσα στην ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (δικαστήρια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς).

«Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για την Ελλάδα», δεν παραλείπει να τονίσει ο κ. Κουρέτας, «αφού κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω από 4.000 δίκες εντός χώρας με αντικείμενο το περιβάλλον, την ιατροδικαστική, τις παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, κλπ, χωρίς να υπάρξει επίσημος εμπειρογνώμονας ERT, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων».

Τα μαθήματα θα γίνονται Σάββατο και Κυριακή για να μπορούν να παρακολουθούν και φοιτητές που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδος. Tα μαθήματα διαρκούν 3 εξάμηνα (2 εξάμηνα μαθήματα και στο 3ο εξάμηνο πτυχιακή).

Θα υπάρξουν αρκετές υποτροφίες για τους φοιτητές με την καλύτερη σειρά επιτυχίας.

Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι από όλους τους κλάδους των βιοιατρικών σπουδών, μηχανικοί, καθώς και απόφοιτοι ΤΕΙ σχετικών κλάδων.
Οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τέλη Ιουλίου.