Παιδεία

Εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για αλλοδαπούς και αλλογενείς

Εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για αλλοδαπούς και αλλογενείς Εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για αλλοδαπούς και αλλογενείς
Εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για αλλοδαπούς και αλλογενείς Την εγκύκλιο για τις εγγραφές πρωτοετών των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 με την ειδική κατηγορία Αλλοδαπών-Αλλογενών και αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα προβλέπονται διάφορες κατηγορίες υποψηφίων για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας. Δύο από αυτές τις κατηγορίες είναι:
A) οι Αλλοδαποί-Αλλογενείς (Απόφοιτοι Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και
B) οι Απόφοιτοι Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη Ελληνικής Καταγωγής.

Ο υποψήφιος μπορεί να υπαχθεί σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον δεν έχει ελληνική καταγωγή ο ίδιος και κανένας από τους δύο γονείς του.

Οι επιτυχόντες της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας οφείλουν να καταθέσουν για έλεγχο στις Γραμματείες των Σχολών και Τμημάτων επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί ηεγγραφή τους. Στη συνέχεια οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για την χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Επίσης ορίζεται προθεσμία εγγραφής των εν λόγω υποψηφίων, για το ακ. έτος 2015-2016, το χρονικό διάστημα από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Επισημαίνεται ότι για τους εν λόγω υποψηφίους δεν εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προεγγραφής.

Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσους εισήχθησαν με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
α) Τίτλος απόλυσης επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας του υποψηφίου.
β) Βεβαίωση της μέσης γενικής βαθμολογίας του απολυτηρίου του, η οποία να έχει εκδοθεί από: i) το Υπουργείο Παιδείας ή από την αρμόδια Εκπαιδευτική Αρχή της χώρας του, ή ii) την Πρεσβεία της χώρας