Δεν ξέρουν ή παραπλανούν; - Δεν επιτρέπεται επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές στην επικράτεια

Δεν ξέρουν ή παραπλανούν; - Δεν επιτρέπεται επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές στην επικράτεια
Μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού, κατόπιν νόμου με τα δυο τρίτα της Βουλής- Απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για τους Έλληνες που μένουν στη χώρα, άρα μιλάμε για τις μεθεπόμενες κάλπες το νωρίτερο. Δεν γνωρίζουν το Σύνταγμα στην κυβέρνηση;

Νόμο έως το τέλος του έτους για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές προανήγγειλε πρόσφατα (Παραπολιτικά FM) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αλλά και των κυβερνητικών στελεχών το ερμήνευσε πως με το νόμο θα μπορούν να ψηφίζουν μέσω επιστολικής ψήφου και οι Έλληνες που κατοικούν στη χώρα!
Δεν γνωρίζουν το Σύνταγμα, παραπλανούν σκόπιμα ή ονειρεύονται ...εκτροπή; -γιατί για να την επιβάλλουν δεν μπορούν!

Το Σύνταγμα είναι σαφές: «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δυο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» ορίζει το Άρθρο 51, παρ. 4!

Εκείνο, λοιπόν, που μπορεί να φέρει με νόμο η κυβέρνηση είναι να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού, νόμος που αν κρίνουμε από τις θέσεις των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές μάλλον θα συγκεντρώσει άνετα τους 200 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Επιστολική ψήφος ωστόσο για τους Έλληνες που ζουν στη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει καθώς το Σύνταγμα επιβάλλει ρητά πως «οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια». Η επιστολική ψήφος προϋποθέτει πως θα δοθεί τουλάχιστον δέκα πριν προκειμένου να φτάσει έγκαιρα για την καταμέτρηση.

Εντύπωση προκάλεσε πως στην ερμηνεία των λεγομένων του πρωθυπουργού δεν αντέδρασε όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά ούτε οι γνωστοί συνταγματολόγοι που εγκαλούνται ακόμα και από συναδέλφους τους ότι συνήθως, για να το πούμε ...γλυκά, ότι ...προστατεύουν το Μαξίμου!

Για να ισχύσει επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές και για τους κατοίκους της χώρας απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Άρα μιλάμε το νωρίτερο για μετά το 2028 και βάλε!

ΥΓ: Πάμε στοίχημα ότι τώρα θα πουν ότι εννοούσαν μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού;

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας > TMHMA Γ΄ - Bουλή > KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη και συγκρότηση της Bουλής

'Αρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.

2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.

3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

**4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
**5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.