Πάνω από 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία κάθε έτος έως το 2030 από την Ελλάδα;

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία κάθε έτος έως το 2030 από την Ελλάδα;
Οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο- Τις εν κρυπτώ διαβουλεύσεις αποκαλύπτει με άρθρο του ο Αλέξανδρος Τάρκας.

Σημαντικότατες αποκαλύψεις του Αλέξανδρου Τάρκα με άρθρο του στη «Δημοκρατία» που αναδημοσιεύει (ΕΔΩ) το Dnews.

Η Ελλάδα, συμμετέχοντας σε απόφαση που συζητά να λάβει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, ενδέχεται να καταβάλλει στην Ουκρανία ποσό ακόμα και πάνω από 500.000.000 ευρώ κατ΄ έτος στην Ουκρανία έως το 2030!

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις 9 Ιουλίου, να έχει αποφασίσει αν συναινεί ή διαφωνεί με την, προ τριμήνου, πρόταση του γενικού γραμματέα Γ. Στόλτενμπεργκ για την ενίσχυση της Ουκρανίας με € 100 δις την περίοδο 2025-2030. Αν η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ εγκριθεί, οι ελληνικές καταβολές, μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Συμμαχίας, θα είναι πάνω από € 200.000.000 ετησίως ή -συνολικά- € 1 δις την πενταετία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Τάρκας και τονίζει:

Ωστόσο, ο (απερχόμενος) γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική του πρόταση, ζητώντας πλέον το διπλασιασμό της λεγόμενης «οικονομικής δέσμευσης» προς την Ουκρανία, στο ποσό των 200 δις ως το 2030, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν διχαστεί. Ειδικά για την Ελλάδα, η αναθεωρημένη πρόταση Στόλτενμπεργκ μπορεί μη σημαίνει μόνο διπλασιασμό των ετήσιων καταβολών από € 200.000.000 σε € 400.000.000, αλλά ποσό ακόμα και μεγαλύτερο των € 500.000.000. Η μεγάλη αυτή διαφορά ίσως προκύψει, αν γίνει δεκτή η πρόταση ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ για υπολογισμό της ετήσιας βοήθειας σε ποσοστό 0,25% του ΑΕΠ κάθε χώρας και όχι με βάση το «κλειδωμένο» ποσοστό εθνικών συνεισφορών στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για την οριστική λήψη της απόφασης, ενώ αποστέλλει και μήνυμα επί του θέματος στην Αθήνα. «Κεντρική ιδέα του αμερικανικού μηνύματος προς την Αθήνα είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον υπολογισμό της ετήσιας εθνικής συνεισφοράς βάσει του 0,25% του ΑΕΠ, επειδή θα ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία προς ελάφρυνση των συμμάχων. Ως κριτήρια, αναφέρονται το συνολικό ύψος των εθνικών αμυντικών δαπανών, η αφαίρεση της αξίας της απευθείας στρατιωτικής βοήθειας της Αθήνας προς το Κίεβο, καθώς και της αξίας της πάσης φύσεως συνδρομής μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις για την αφαίρεση αυτών των ποσών προσφέρουν, σε κάποιο βαθμό, ταμειακή διευκόλυνση ή ευκαιρίες βραχυπρόθεσμης μετακύλισης πληρωμών, αλλά ασφαλώς δεν λύνουν το μείζον πρόβλημα της ξαφνικής επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας με € 500.000.000 ετησίως ή € 2,5 δις ως το 2030», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ΄Τάρκας.

Είναι δυνατόν την ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να δοθεί ένα μικρό επίδομα το Πάσχα για τους ευάλωτους να γίνονται τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα ερήμην του ελληνικού λαού;