Παιχνίδια Εξουσίας

Τι σηματοδοτεί η βόμβα Δραγασάκη - Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Κουμουνδούρου

Τι σηματοδοτεί η βόμβα Δραγασάκη - Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Κουμουνδούρου
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροαριστερά - Καταληκτική ερμηνεία το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθοριστικό το ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο!

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η παραίτηση - βόμβα (ΕΔΩ) του Γιάννη Δραγασάκη από μέλος του κόμματος και, κυρίως, η έμμεση προτροπή προς τους συντρόφους του να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσουν ένα νέο κόμμα.

«Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας και η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο και από όποια θέση επιλέξε», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, με τον προβληματισμό, το βάθος της σκέψης και την αξιοπρέπεια που τον διακρίνουν καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης θέτει ευθέως το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ των στελεχών που έχουν πλήρη αίσθηση για το πού οδηγεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης, τη στιγμή που οι «87» έχουν συγκροτηθεί σε εσωκομματική αντιπολίτευση έχοντας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφεύγει επιμελώς να παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Θεωρείται βέβαιον ότι τουλάχιστον απλά μέλη, μεσαία στελέχη και ψηφοφόροι που προέρχονται από τον προ του 2015 ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεαστούν πολύ από την παρέμβαση Δραγασάκη και θα λάβουν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμενοι αρχικά ακόμα και στην ιδιώτευση, ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι στενοί συνεργάτες του, κάποιοι εκ των οποίων είναι σήμερα και συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι πληροφορίες δε επιμένουν πως το θέμα της παραίτησής του ο Γιάννης Δραγασάκης το συζήτησε με ελάχιστους ανθρώπους, με πρώτον φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τουλάχιστον έως σήμερα δεν ενθαρρύνει κανέναν και καμία να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης άνοιξε ένα θέμα-ταμπού, που συζητείται στο παρασκήνιο, αλλά όχι στο προσκήνιο, την ίδρυση ενός νέου κόμματος- να σημειώσουμε εδώ πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς φέρεται να προκρίνει για την ενιαία κάθοδο της προοδευτικής παράταξης στις κάλπες έναν σχηματισμό τύπου «Ομπρέλας», όπως δηλαδή ήταν το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά.

Καταληκτικά σημεία για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι δυο:

Πρώτον, το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 4-6 Οκτωβρίου. Ακόμα και αν έως τότε η ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διαρραγεί, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι η Κουμουνδούρου θα εξέλθει του Συνεδρίου ενωμένη- το ακριβώς αντίθετο ενδέχεται να συμβεί.

Δεύτερον, η εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι κατανοούν πως άλλο να είναι ο Χάρης Δούκας, άλλο να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος και άλλο η Άννα Διαμαντοπούλου.