Διπλές εκλογές σηματοδοτεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Διπλές εκλογές σηματοδοτεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Δεν υπάρχει πλειοψηφία 200 βουλευτών και συνεπώς ο οποιοσδήποτε νέος εκλογικός νόμος θα ισχύει από τις μεθεπόμενες κάλπες.

Η απόφαση του Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου ή όχι, θέμα που έθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη συνέντευξή του στο Dnews (ΕΔΩ), είναι μια κομβική απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν αποφασίσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είναι σαφές πως θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία, το όριο για την οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα λίγο πάνω από πάνω από 37% και με οριακό αριθμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αν αποφασίσει να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο είναι επίσης σαφές πως θα κυνηγήσει μεν την αυτοδυναμία που αυτή τη στιγμή φαντάζει εκτός πραγματικότητας, αλλά θα πρέπει το διάστημα έως τις εκλογές να προετοιμάσει κυβερνητικό εταίρο, να διαμορφώσει δηλαδή μια στρατηγική κυβερνητικών συμμαχιών. Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποκλειστεί, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός, συνεπώς θα πρέπει να επιλεγεί κόμμα από το χώρο της ακροδεξιάς. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του διαθέτει «καντάρια» πολιτικό μυαλό, προετοιμάζει το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση με το «επιχείρημα» πως κανένα κόμμα που είναι κοινοβουλευτικό δεν είναι ακροδεξιό (!), με το συμπέρασμα του ακροατή να είναι πως η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με όποιο κόμμα είναι στα δεξιά της.

Αν η ΝΔ αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές και βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες ώστε εκβιάζοντας πολιτικά να διεκδικήσει τις 151 έδρες για μια μονοκομματική κυβέρνηση. Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρει εάν χρειαστεί έναν-δυο βουλευτές από τα κόμματα στα δεξιά του για να μην προσφύγει στις κάλπες, έστω και αν αυτό θα παραπέμπει στην αποστασία, κάτι που η οικογένεια Μητσοτάκη θέλει να αφήσει πίσω της.

Σε κάθε περίπτωση όμως διπλές κάλπες θα έχουμε εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές απαιτείται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, πλειοψηφία που σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να διαμορφωθεί. Συνεπώς, αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα χρειαστεί να στηθούν διπλές κάλπες για την εφαρμογή του!

Το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, δηλαδή, όταν έρθει η ώρα της κάλπης όχι απλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά αυτή τη στιγμή μοιάζει το πιθανότερο σενάριο!