Τι θα κρίνει ο αριθμός όσων ψηφίσουν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Τι θα κρίνει ο αριθμός όσων ψηφίσουν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Γιατί θα είναι καθοριστικός τόσο για το κόμμα όσο και για το ποιος ή ποια θα εκλεγεί πρόεδρος!

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα συμπεράσματα ωστόσο δεν είναι ασφαλή καθώς ουδείς γνωρίζει τον αριθμό των μελών και φίλων που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία. Αριθμός που θα κρίνει πολλά τόσο για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όσο και για όποιον από τους έξι υποψηφίους εκλεγεί πρόεδρος.

Το 2021, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ψηφοφορία της Κυριακής συμμετείχαν 270.706 μέλη και φίλοι του κόμματος. Τη δε δεύτερη Κυριακή, στη μονομαχία Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου με νικητή τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν 207.658 μέλη και φίλοι.

Άρα, οποιαδήποτε συμμετοχή κάτω από τις 270.000 θα αποτελεί αν όχι αποτυχία τουλάχιστον απόδειξη έλλειψης δυναμικής του κόμματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός στη Χαριλάου Τρικούπη. Και η έλλειψης δημιουργίας δυναμικής θα συνεχίσει να καταγράφεται ακόμα και αν η είναι πολύ μικρότερη η συμμετοχή στην εκλογή για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, αν η συμμετοχή μελών και φίλων ξεπεράσει τις 350.000 και πολύ περισσότερο αν αγγίξει τις 400.000 θα μιλάμε για μια ποιοτική διαφορά που αλλάζει τα δεδομένα: Θα σηματοδοτήσει από μόνη της τον προβιβασμό του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος που (παρά το "κλίμα πολιτισμού" που καλλιεργείται) μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι, ενώ θα δώσει τεράστια ώθηση στον πρόεδρο που θα επιλέξουν τα μέλη και οι φίλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ύψος της συμμετοχής, πάντως, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

-Αν η συμμετοχή κυμανθεί στο ύψος της προηγούμενης αναμέτρησης, αν δηλαδή φτάσει στις 270.000 ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους μπετόν ψηφοφόρους που τον στηρίζουν, θεωρείται ότι όχι απλώς θα λάβει την πρωτιά την πρώτη Κυριακή αλλά και ότι θα είναι και το φαβορί για την επικράτηση.

-Αν η συμμετοχή πλησιάσει ή ανέβει στις 350.000 εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι για να περάσουν στο Β΄ Γύρο θα είναι τρεις, με τον καθένα εξ αυτών να έχει τις δικές του πιθανότητες για επικράτηση.

-Αν η συμμετοχή πλησιάσει τις 400.000, όπως κάποιοι υπεραισιόδοξοι ελπίζουν, τότε ενδεχομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινδυνεύσει να μείνει ακόμα και εκτός της δεύτερης Κυριακής. Και αυτό καθώς οι επιπλέον ψηφοφόροι εκτιμάται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν κάποιων εκ του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου, δυο υποψηφίων που έχουν διακριτό πολιτικό στίγμα.

Για τους παραπάνω λόγους το ύψος της συμμετοχής στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ για εκλογή αρχηγού και την προοπτική της επόμενης μέρας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.