Η αγάπη και το «μίσος» για Τσίπρα, η μόδα της Black Friday που πέρασε και η εταιρεία που «χτυπάει καμπανάκι» στο Χρηματιστήριο

Η αγάπη και το «μίσος» για Τσίπρα, η μόδα της Black Friday που πέρασε και η εταιρεία που «χτυπάει καμπανάκι» στο Χρηματιστήριο

Ο Τσίπρας δέχεται χειροκροτήματα και ρουκέτες

Παρατεταμένο και ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδο του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες το απόγευμα λίγο πριν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη αντίδραση που καταγράφηκε χθες απέναντι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στον φολοσυζαϊκό (ηλεκτρονικό) Τύπο, ένα πολύ σκληρό άρθρο αποδόμησης του, συγκεκριμένα από το «Perodista», το οποίο έχει στηρίξει το τελευταίο διάστημα αναφανδόν τον κύριο Κασσελάκη: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, που το “έπαιξε” καλά η διαπλοκή την περίοδο πριν το 2009 (…) Ο Τσίπρας δεν έβαλε μυαλό. Δεν μπορεί. Εξακολουθεί να είναι όμηρος. (…) Και οι Τσιπρολάγνοι; Ας αφήσουν ήσυχο τον Τσίπρα να τρώει τις προβατίνες του και να συναντά κάποιους από τους διαπλεκόμενους φίλους του, που τον οδήγησαν στον όλεθρο».

Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα αν αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για «Τσιπρολάγους» και ασκούν στον κύριο Τσίπρα κριτική ότι «δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης» και αυτοί που τον χειροκροτούν με ένταση… έχουν δύο πολύ διαφορετικά σχέδια. Οι μεν την ισχυροποίηση του νέου προέδρου, οι δε την ενεργοποίηση του παλιού προέδρου, εν ευθέτω χρόνο, προκειμένου ο νέος πρόεδρος να αμφισβητηθεί. Θα δείξει ο καιρός...

Ποδαρικό με ανατιμήσεις και το 2024

Νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά με μικρότερη ένταση, αναμένεται και το 2024. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Τα κακά μαντάτα τα μοιράστηκε χθες η Δήμητρα Κατσίπη, Sales Director της Circana, στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ. Όπως είπε ο αλγόριθμος της εταιρείας προβλέπει ανατιμήσεις 4,5% έναντι 7,3% φέτος. Τα τρόφιμα, θα ανατιμηθούν κατά 4,6% έναντι 7,2% φέτος, στα προϊόντα υγείας της κατηγορίας Health & Beauty αναμένονται αυξήσεις 4% από 7,2% φέτος και στα προϊόντα για το σπίτι +5,7% έναντι 9,2% φέτος.
Και όπως είπε ο Βάϊος Δημοράγκας, Managing Director, Greece, Bulgaria της NielsenIQ οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020.

Το βαρύ πυροβολικό της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

Επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η ΑΓΕΤ Ηρακλής για την τετραετία 2024-2027 όταν την προηγούμενη τετραετία είχε επενδύσει «μόλις» 170 εκατ. ευρώ. Όπως μαθαίνω η μεγαλύτερη επένδυση είναι η μονάδα Carbon Capture & Storage (CCS) στο εργοστάσιο του Αλιβερίου, που βρίσκεται στον προθάλαμο των Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει λάβει έγκριση επιδότησης 124,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund).

Όσο για τον τζίρο από 420 εκατ. ευρώ φέτος, το 2024 θα ξεπεράσει το μισό δις ευρώ ενώ έως το 2030 θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ. Με τα κέρδη προ τόκων και φόρων από τα 30 εκατ. ευρώ το 2022, στα 45 εκατ. ευρώ φέτος και στα 120 εκατ. ευρώ το 2025.

Οι χαμηλές πτήσεις της Black Friday

Μόδα ήταν και πέρασε. Πέντε στις 10 επιχειρήσεις δεν είδαν άσπρη μέρα στην Black Friday ενώ 4 στις 10 σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι 41% των επιχειρήσεων προχώρησε σε μειώσεις τιμών όλη την εβδομάδα της Βlack Friday. Αρκετές επιχειρήσεις από τον κλάδο της ένδυσης λένε πως τον Οκτώβριο σημειώθηκε ένα «μούδιασμα» στις πωλήσεις χειμερινών ειδών, κάτι που το αποδίδουν στον πολύ ζεστό καιρό. Σε ότι αφορά τις προωθητικές ενέργειες την περίοδο της Black Friday το 40% επέλεξε διαφημιστικά μηνύματα στη βιτρίνα του καταστήματος, ενώ 3 στις 10 έκαναν προωθητικές ενέργειες στη σελίδα της επιχείρησης ή στα social media.

Ποιος κτυπάει την πόρτα του Χρηματιστηρίου

Η εταιρεία ακινήτων Orilina Properties ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Νάτση, ετοιμάζεται για την είσοδο της στο Χρηματιστήριο με σκοπό την άντληση 30 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επένδυσης που δρομολογεί εντός του ακινήτου του Ελληνικού, συνολικού ύψους 77,4 εκατ. ευρώ.

Η Orilina σχεδιάζει την ανάπτυξη συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών με την επωνυμία Marina Residences και μιας ιδιωτικής λέσχης για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών, σε δύο όμορα οικόπεδα. Το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών θα προσφέρει συνολική επιφάνεια ανωδομής 4.900 τ.μ. και θα διαθέτει υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Η δημόσια εγγραφή των μετοχών της Orilina θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.

Δύο προτεραιότητες Μητσοτάκη στο Ντουμπάι

Το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα σε ότι αφορά την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σκοπεύει, όπως πληροφορούμαστε, να αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ντουμπάι όπου θα λάβει μέρος σήμερα και αύριο στην Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η ενεργειακή μετάβαση στην χώρα μας δεν είναι μόνο θέμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, στην αξιοποίηση των οποίων η Ελλάδα "πρωταγωνιστεί διεθνώς", αλλά αγγίζει πολλούς τομείς: Από την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές και την ενίσχυση της βιομηχανίας για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, μέχρι τις θαλάσσιες μεταφορές και τα νησιά μας.

Και ειδικά σε ότι αφορά τα τελευταία, σημαντική στιγμή για την ελληνική παρουσία θα είναι η ανακοίνωση, σήμερα το μεσημέρι, του επόμενου ελληνικού νησιού GREco, του προγράμματος δηλαδή που ξεκίνησε από την Χάλκη και στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας και ψηφιακών καινοτομιών.

Τι άλλο προτίθεται, όπως μαθαίνουμε από συνεργάτες του, να αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του; Το ζήτημα της ανθεκτικότητας και την προστασίας πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική κρίση.