Ο Πληροφοριοδότης

Μία τρύπα στο νερό το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής

Μία τρύπα στο νερό το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής
Το τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη στους εργαζόμενους της Αυγής έληξε, με το μέλλον τόσο της εφημερίδας (και του ραδιοφώνου στη συνέχεια) όσο και των θέσεων εργασίας να κρίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Η απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής δεν πρόκειται να ανατραπεί, καθώς αποτελεί προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα προοιωνίζονται νέες περικοπές, καθώς το «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο θα εξελιχθεί σε μία μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό και αντί να βελτιώσει θα επιδεινώσει τα οικονομικά αδιέξοδα. Γιατί το λέμε αυτό;

Όπως πληροφορούμαστε λοιπόν, το κόστος παραγωγής του Καθημερινού (εκτύπωση-χαρτί) είναι 250.000 - 300.000 / έτος

⁠Τα έσοδα από την κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου (1,5 ευρώ με 700 περίπου φύλλα τη μέρα) είναι περιπου στο ίδιο ποσό. Επομένως το ετήσιο κόστος εκτύπωσης βγαίνει από το «μανταλάκι».
Πέραν των εσόδων από τις πωλήσεις ωστόσο, το καθημερινό φύλλο είχε και τις πληρωμένες καταχωρήσεις/δημοσιεύσεις, καθώς και κάποιες - λίγες - διαφημίσεις.

Επιπλέον, με το κλείσιμο του Καθημερινού θα υπάρξει και μείωση των εσόδων από τις συνδρομές καθώς από 6 φύλλα/εβδομάδα θα περιοριστούν στο Κυριακάτικο και επομένως θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η μηνιαία συνδρομή.

Τούτων δοθέντων, με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου όχι δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση και μείωση εσόδων αλλά θα υπάρξει νέα επιβάρυνση του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα προβλήματα είχαν συζητηθεί εκτενώς και το 2022, και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει ότι σε αυτό το σενάριο απαιτείται μείωση προσωπικού προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας και ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας.

Για αυτό το λόγο και η τότε διοίκηση είχε ξεκινήσει πακέτο εθελουσίας εξόδου, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του προσωπικού και εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ ετησίως, αντί για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου που θα τους... έσκαγε στα χέρια μέσα σε λίγους μήνες.