Ο Πληροφοριοδότης

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά Φωτογραφία: SOOC/ NICK PALEOLOGOS
Ο Μητσοτάκης «κλείνει» τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις πέντε εκλογικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του, απαντώντας στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκτιμά τις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση εκφράζουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

«Τιμώ τις απόψεις των προσώπων που έχουν καθίσει σε αυτή την καρέκλα. Έχουν τις απόψεις τους, με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για την κριτική που του άσκησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, ενώ παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη ως δίδυμο».

«Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή εκφράζεται από εμένα, από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Η κριτική πρέπει να απαντηθεί, επεσήμανε και πρόσθεσε: «Έχω, έχουμε κερδίσει πέντε εκλογές. Έχουμε πάρει δύο φορές 40%, άρα κάτι σωστό κάναμε». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολίτες που έχουν «πιο πατριωτικές» ανησυχίες, τους κάλεσε να «κοιτάξουν με πολύ προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας είναι πιο ισχυρή αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τη διπλωματία».

Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να δεχθώ άποψη βουλευτή για την ΠτΔ μέχρι να ανοίξει η συζήτηση

Όταν ρωτήθηκε εάν η «ανησυχία» που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα επηρεάσει το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν θα δεχθεί καμία σχετική συζήτηση από βουλευτές του κόμματός του, προτού ανοίξει αυτή η συζήτηση τον Φεβρουάριο.

«Θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο- γιατί αντιμετωπίζω με σεβασμό την Πρόεδρο, όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά και ως θεσμό- να πω οτιδήποτε πριν λήξει η θητεία της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δεν πρόκειται να δεχθώ να ακούσω από κανένα βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αφορά αμφισβήτηση του θεσμού και όχι του προσώπου, μέχρι να ανοίξει η συζήτηση συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025», τόνισε.

«Προφανώς δεν αποφασίζω μόνος μου, αλλά σέβομαι απόλυτα τη συνταγματική επιταγή που περιγράφει τον Πρόεδρο ως ένα πρόσωπο που πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κ.Σ.