Ποιος τρίβει τα χέρια του για αλλαγή εκλογικού νόμου με όριο εισόδου 5%

Ποιος τρίβει τα χέρια του για αλλαγή εκλογικού νόμου με όριο εισόδου 5% Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Αν κάποιος περίμενε να γίνει σοφότερος για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εκλογικό νόμο και κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται εκ νέου αλλαγή του και «προσαρμογή» του στη δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ, τότε η παρουσία του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ μάλλον έλυσε τις όποιες απορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα άφησε κάτι παραπάνω από ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου - τρίτη κατά σειρά σε πέντε χρόνια -, επιβεβαιώνοντας πως σκέφτεται σοβαρά να μετακινήσει τα γκολποστ προκειμένου να μπορέσει να... σκοράρει.

Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου - οι ιθύνοντες του οποίου είναι διχασμένοι τόσο ως προς το ποσοστό αυτοδυναμίας στο νέο νόμο όσο και ως προς το αν τώρα ελλείψει αντιπολίτευσης είναι το κατάλληλο timing για μία τέτοια πρωτοβουλία - έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, με το επιχείρημα του πολυκερματισμού της.

Σε συνομιλία μας πάντως με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης έκανε λόγο για «κοντόφθαλμη οπτική» και μας εκμυστηρεύθηκε πως ο μόνος που τρίβει τα χέρια του με μία τέτοια προοπτική είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης. Και τούτο, διότι το αποτρεπτικό όριο του 5% θα συσπειρώσει όλα τα κόμματα της ακροδεξιάς γύρω από την Ελληνική Λύση και να θέσει τις προϋποθέσεις για έναν μεγάλο συνασπισμό της ακροδεξιάς γύρω από τον κ. Βελόπουλο.

«Αν δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι, έπρεπε να κάνουν το όριο 1% και όχι 5%» σχολίασε χαρακτηριστικά...

Ν.Α.