Η Σοφία Ζαχαράκη διάβασε το γράμμα

Η Σοφία Ζαχαράκη διάβασε το γράμμα Φωτογραφία: Eurokinissi
Στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά τη δημοσίευση της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «απληρωσιά και εμπαιγμό» των συμβασιούχων τη γραμμής 15900, ενημερωθήκαμε ότι στο τέλος του μήνα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα και στο εξής δεν θα υπάρξουν ξανά καθυστερήσεις. Παραθέτουμε την απάντηση ως έχει, σημειώνοντας απλώς ότι καλό είναι να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα πριν βγουν στη δημοσιότητα, να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι πριν από τους δημοσιογράφους και να μη χρειάζεται παρέμβαση υπουργού (!), εν προκειμένω της Σοφίας Ζαχαράκη, για να δοθούν οι οφειλόμενες εξηγήσεις:

«Γενική Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ενημερωτικό σημείωμα για τη Γραμμή SOS 15900, τις συμβάσεις και την πληρωμή των εργαζομένων

Συναισθανόμενοι πλήρως την αγωνία των εργαζομένων στη γραμμή 15900 και την αδιαμφισβήτητη αξία του έργου που επιτελούν, ως Γραμματεία Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΥΚΟΙΣΟ διευκρινίζουμε:
Η γραμμή 15900 και το εξαίρετο προσωπικό της, αποτέλεσαν και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επίμονης και διαρκούς προσπάθειας, για την στήριξη και την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Ως αναπόσπαστο κομμάτι του Δικτύου Δομών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το έργο «Λειτουργία της τηλεφωνικής Γραμμής υποστήριξης SOS για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», εντάσσεται σε ένα πλαίσιο έργων στήριξης και προστασίας των θυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1.705.052 ευρώ, και συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων η ανανέωση τους έγινε την 1η Μαρτίου του 2024 και θα ισχύσει χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους, όσο θα διαρκεί το έργο.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, είναι αποτέλεσμα των απαραίτητων και απολύτως προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών που συνοδεύουν κάθε έργο αυτού του μεγέθους και σημασίας.

Η απόφαση χρηματοδότησης που εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου 2024 (αρ. πρωτ. 9725/11-6-2024), με πλήρη συμμόρφωση προς τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σηματοδότησε την τελική φάση για την εκκίνηση των πληρωμών.
Η σχολαστική διαδικασία ελέγχου, αν και χρονοβόρα, διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα του έργου.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, έχει ήδη καθοριστεί η τακτική καταβολή των δεδουλευμένων στο τέλος Οκτωβρίου 2024 μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, διασφαλίζοντας ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
Επιπλέον, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες καθυστερήσεις στο μέλλον, το Υπουργείο, με πρωτοβουλία της πολιτικής του ηγεσίας, θα εκδώσει εγκύκλιο που θα θεσπίζει πρότυπες διαδικασίες για την οριστική και άμεση τακτοποίηση των πληρωμών, παγιώνοντας έναν διαρκή μηχανισμό ομαλοποίησης.

Όσοι εργαζόμενοι στελεχώνουν τη γραμμή 15900, υπερβαίνοντας συχνά τα όρια του καθήκοντος, είναι και θα παραμείνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στον κοινό αγώνα κατά της βίας.
Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της γραμμής και της άμεσης πληρωμής τους δεν είναι απλώς ευθύνη, αλλά ηθική μας δέσμευση.

Η ακώλυτη λοιπόν και χωρίς περαιτέρω προσκόμματα, πλήρης και δίχως καμία καθυστέρηση καταβολή της μισθοδοσίας είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στους εργαζόμενους της Γραμμής το έργο των οποίων αναγνωρίζουμε πλήρως».

Α.Σ.