Πολιτική

«Στροφή» στην πολιτική διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα

«Στροφή» στην πολιτική διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα «Στροφή» στην πολιτική διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων και λύση στο θέμα του χρεούς, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά νέο κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Αθήνα αναζητά συμμαχίες στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να μεταθέσει τη συζήτηση αυτή για το απώτερο μέλλον, και πάντως, το συμπληρωματικό πακέτο να μην αποτελέσει κριτήριο της αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος...», υπογράμμισε και η όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Σε περίπτωση που αυτά ικανοποιηθούν -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο-, τότε θα δεχθεί η Αθήνα να συζητήσει επιπλέον μέτρα.