Πολιτική

Κούλογλου: Το Brexit είναι ένας «πολιτικός σεισμός» που σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα

Κούλογλου: Το Brexit είναι ένας «πολιτικός σεισμός» που σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα Κούλογλου: Το Brexit είναι ένας «πολιτικός σεισμός» που σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα
Έναν «πολιτικό σεισμό» με πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL). 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, ο Στ. Κούλογλου προειδοποίησε ότι «η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται», ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη ξαναζεί «στον αστερισμό της ακροδεξιάς» με εξαιρέσεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, γεγονός που απέδωσε στην ιστορία τους, κάνοντας μολαταύτα λόγο για «ένα μικρό θαύμα».

«Παραβλέπονται οι αιτίες του Brexit»
Στη συνέντευξή του, η οποία παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές Τρίτη, ερωτηθείς για την έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο ανήκει στην ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, ο κ. Κούλογλου έκρινε πως «δυστυχώς, η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια ήταν απογοητευτική. Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμιά αναφορά στις αιτίες που η πλειοψηφία των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Και η βασική αιτία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει. Από εκεί και πέρα, ο Φάρατζ ήταν ο εύκολος στόχος. Είναι ένας δημαγωγός πολιτικός, την αμέσως επόμενη ημέρα (σ.σ. της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο) παραδέχθηκε ο ίδιος ότι είχε πει υπερβολές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, και άρα ήταν ο πολύ εύκολος στόχος. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν προσέφερε τίποτε η συζήτηση. Η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται, και παρότι προσέκρουσε ήδη σε ένα, κάνουν ότι δεν το κατάλαβαν».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ