Πολιτική

Φωτίου: Άμεση η λύση στις ελλείψεις των παιδικών σταθμών κυρίως στην περιφέρεια

Φωτίου: Άμεση η λύση στις ελλείψεις των παιδικών σταθμών κυρίως στην περιφέρεια
Άμεση λύση στις ελλείψεις παιδικών σταθμών που εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια της χώρας προωθεί η κυβέρνηση μετά από τα άκρως αποκαλυπτικά και χρήσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την υλοποίηση του προγράμματος με τα voucher που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου «Στο Κόκκινο Πάτρας» προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επαναχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και κρατικού προϋπολογισμού για τη λειτουργία περισσότερων παιδικών σταθμών ώστε τη νέα σχολική χρονιά να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, όπου 9.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών λόγω έλλειψης θέσεων.

Όπως εξήγησε η κυρία Φωτίου περίπου 9.000 συνολικά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών καθώς στις πόλεις τους δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις για να τα υποδεχθούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πάτρα, όπου 500 οικογένειες της πόλης αν και είχαν πάρει voucher, δεν κατέστη δυνατόν να βρουν μια θέση σε κάποιους από τους δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε η κ.Φωτίου, επαναπροκήρυξε τις θέσεις, έγιναν 16.500 νέες αιτήσεις από παιδιά τα οποία παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν, γιατί στις περιοχές τους υπήρχαν άδειες θέσεις και όλα αυτά τα παιδιά τελικά ικανοποιήθηκαν.

«Δεν αφήσαμε κανένα παιδί που η μάνα του βρήκε θέση, εκτός παιδικού σταθμού. Όμως από τις μάνες που δεν καλύφθηκαν στην Πάτρα, δεν τους πήραμε το voucher, το voucher είναι εκεί. Τώρα μπαίνουν σε ένα μεγάλο «ταμείο» και θα σχεδιάσουμε με το νέο ΕΣΠΑ, ώστε πολύ γρήγορα, μέσα στο 2017 να αναπτύξουμε, νέους παιδικούς σταθμούς στις πόλεις που έχουν τις ελλείψεις. Για πρώτη φορά έχουμε χαρτογραφημένα σε ποιες περιοχές, ενώ υπάρχουν δικαιούχοι, δεν έχουμε παιδικούς σταθμούς. Άρα η αποκάλυψη του νέου συστήματος είναι ότι έχεις δικαίωμα να μιλήσεις και να πεις που είναι η θέση μου αφού έχω το voucher;», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Φωτίου.

Συνεχίζοντας η κ. Φωτίου είπε ότι έχει δοθεί εντολή στην ΕΕΤΑΑ ώστε μέσα σε ένα μήνα να δώσει την ακριβή χαρτογράφηση των ελλείψεων, που επικεντρώνονται κυρίως στην περιφέρεια.
« Εμείς θα επαναχρηματοδοτήσουμε νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε, κατά προτεραιότητα, μέχρι του χρόνου που θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί, να έχουμε περισσότερους σταθμούς και να μην συμβεί ξανά η έλλειψη των 9.000 θέσεων», σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το πώς λειτούργησε φέτος ο νέος θεσμός της εξασφάλισης χρηματοδοτούμενων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν η κυρία Θεανώ Φωτίου υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτό που κάναμε τα τρία Υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομία και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) είναι ότι τολμήσαμε ένα νέα σύστημα και πετύχαμε. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι θα αποτύχουμε παταγωδώς. Βάλαμε νέους κανόνες στο πως θα πηγαίνουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και αποκαλύψαμε μια μεγάλη παθογένεια του συστήματος που τόσο καιρό κρυβόταν επιμελώς κάτω από το τραπέζι.

Η Πάτρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επιμελούς απόκρυψης, τώρα όμως κανείς δεν θα μπορεί να το αγνοεί κι εμείς κυρίως να το διορθώσουμε. Δώσαμε περισσότερα λεφτά από κάθε άλλη φορά και πολλά από τον κρατικό προϋπολογισμό και συμπληρώσαμε κάποια από τις τηλεοπτικές άδειες. Η μεγάλη καινοτομία είναι η συνεχής φροντίδα μας για τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αυτό δεν υπήρχε ως όρος στα προηγούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι σήμερα 47.000 παιδιά από οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση έχουν πάρει voucher και είναι όλα τοποθετημένα στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, Δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ διαφορετική, αυτό είναι τομή. Για να το πετύχουμε βάλαμε τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα συμπληρώσαμε από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών».

Η κυρία Φωτίου μίλησε και για τον τρόπο που θα πληρώνονται πλέον οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι για πρώτη φορά θα παίρνουν τα χρήματά τους κανονικά κάθε μήνα και όχι κάθε έξι μήνες όπως γινόταν μέχρι τώρα.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλεύουν μια ζωή και να περιμένουν έξι μήνες. Τώρα κάθε μήνα θα πληρώνονται. Όχι μόνο δεν τους αφήνουμε ακάλυπτους, όπως μας κατηγορούσαν, όχι μόνο βάζουμε περισσότερα παιδιά, γεγονός που ανοίγει και περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά κάνουμε και ένα σύστημα που δεν είναι απλά γραφειοκρατικά πιο εύκολο, αλλά είναι κοινωνικά πιο δίκαιο», σχολεία η αναπληρώτρια Υπουργός.

Τέλος έκανε ειδική αναφορά στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα οποία είπε ότι είναι ανισομερώς κατανεμημένα στην χώρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι πρότινος δημιουργούντο ΚΔΑΠ κατά το δοκούν και ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες και «φιλίες» των κυβερνώντων.

«Τώρα εμείς λέμε ότι πρέπει να ιδρύσουμε τουλάχιστον ένα ΚΔΑΠ σε κάθε Δήμο. Πρέπει να ανασχεδιαστεί όλος ο τρόπος λειτουργίας των ΚΔΑΠ, δεν μπορεί ένας Δήμος να έχει 20 και άλλοι να μην έχουν κανένα, με περίπου τους ίδιους πληθυσμούς. Αυτή είναι η φροντίδα της Αριστεράς: Ισονομία. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν ο Δήμος έχει εκλεγεί κάτω από την σημαία της Δεξιάς, της ανεξαρτησίας, του ΠΑΣΟΚ κ.α., μας ενδιαφέρει η ισονομία και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Εκεί αλλάζουμε όλο το καθεστώς και όλο τον χάρτη της κοινωνικής προστασίας. Δεν θα τα αφήσουμε όπως τα βρήκαμε, δεν θα τα φάει κανένας ημέτερος γιατί δεν έχουμε ημέρους. Προτρέπουμε όλους του Δήμους να κάνουν ΚΔΑΠ στα δημοτικά σχολεία όχι σε άλλα κτίρια, αυτά πρέπει να γίνουν ο φωτεινός φάρος, να μπορεί το παιδί να πάει εκεί, να βρει άλλα παιδάκια και να κάνουν κάτι χαρούμενο όλα μαζί», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Θεανώ Φωτίου.