Πολιτική

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» παρουσίασε ο Παπαδημητρίου στο Capital Link

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» παρουσίασε ο Παπαδημητρίου στο Capital Link
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει το έτος με θετικό πρόσημο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την εναρκτήρια ομιλία του με θέμα "Investing for Growth, Vision and Strategy" στο 18o Ετήσιο Capital Link Invest in Greece in Forum που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Όπως ανέφερε, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής δείχνει αύξηση της τάξεως του 3,2% για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,2%, οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια στις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές προστέθηκαν 140 έργα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν σε μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους της τάξεως του 22% του ΑΕΠ ή κατά 45 δισ. ευρώ, σε σταθερό επιτόκιο 1,5%, ενώ από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αναμένεται να ακολουθήσει η συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, οι οποίες συνοψίζονται στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών όπως και στην απλοποίηση του νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, συνιστά δηλαδή μια φυσική πύλη προς την Ευρώπη. Παράλληλα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία με κράτος δικαίου και οργανωμένες υποδομές αλλά και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό, σε ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε ως τομείς που αποτελούν "επενδυτικές ευκαιρίες" για τους διεθνείς επενδυτές, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, τον αγροδιατροφικό τομέα, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, τις επιστήμες υγείας και τη φαρμακευτική καθώς και τον ιατρικό τουρισμό, τα logistics και τις μεταφορές.