Πολιτική

Η κόντρα Καραμανλή – Σαμαρά πίσω από το «παρών» του Μητσοτάκη

Η κόντρα Καραμανλή – Σαμαρά πίσω από το «παρών» του Μητσοτάκη
Του Γιάννη Χρηστάκου Στην υπόγεια κόντρα Καραμανλή Σαμαρά βρίσκονται ορισμένα από τα μυστικά της εσωκομματικής τριβής για το «παρών» της ΝΔ στην ψηφοφορία για τον μποναμά στους συνταξιούχους. Η στάση του Καραμανλή υπέρ του «ναι» και η δυσφορία που εξέφρασε σε βουλευτές είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι η πληροφόρηση που φαίνεται να είχε ο πρώην πρωθυπουργός για το καθαρό «όχι» που ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς κάτι το οποίο είχε φροντίσει να γίνει γνωστό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος είχε την άποψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να δώσει «χείρα βοηθείας» στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Ο Σαμαράς δεν σκέφτεται τόσο τα αντίποινα, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει το δικό του κοινωνικό πακέτο , όσο ότι «αν ανοίξει τέτοια φάμπρικα, συνεχώς θα φέρνει διάφορα πράγματα για τα οποία θα ζητά από τη ΝΔ να τα ψηφίζει προκαλώντας φασαρία».

Επιπρόσθετα, το βλέπει ως κόλπο του Μαξίμου ώστε να αρχίσει από τα μικρά και στο τέλος να φτάσει να ζητήσει από τη ΝΔ την ψήφιση του πολύ επώδυνου πακέτου που θα υποχρεωθεί να φέρει στη Βουλή , θυμίζοντας (ο Τσίπρας) οτι είχαν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το 2015 αλλά τώρα αρνούνται μία συμφωνία με την οποία τελειώνει το πρόγραμμα το 2018.

Ο Καραμανλής που γνώριζε τις πιέσεις Σαμαρά φρόντισε να δημοσιοποιήσει τις δικές του αντιρρήσεις και έτσι ήρθε το αποτέλεσμα, αφού μάλιστα παρεμβλήθηκαν και οι κινήσεις από τον ESM και τον Σόιμπλε που έβαλαν εμπόδια στις παροχές του πρωθυπουργού. Πάντως, τα παλαιότερα στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι σε κάθε τέτοια φάση, σχεδόν πάντα περνά η άποψη Σαμαρά γιά σκληρό ροκ απέναντι στον Τσίπρα κάτι που έχει ενοχλήσει τον Κ. Καραμανλή καθώς κι εκείνος βλέπει Σαμαρικό «δάκτυλο» πίσω από τα σενάρια του φλερτ που του καταλογίζουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με την λογική λοιπόν της Σολομώντειας λύσης και με το επιχείρημα ότι δεν έχει και υπολογίσιμο κόστος , η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να πει «ναι» στην αυριανή ψηφοφορία για την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά που επηρεάζονται από το προσφυγικό.