Πολιτική

Ολομέτωπη επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ σαλπίζει ο Μητσοτάκης

Ολομέτωπη επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ σαλπίζει ο Μητσοτάκης
Του Γιάννη Χρηστάκου Την απόφαση για ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνηση για το 2017 πήραν στη ΝΔ με οδηγίες από τον Κυριάκο Μηταοτάκη «να μην πέφτει τίποτα κάτω».

Στο αρχηγείο της Πειραιώς, οι πρώτες συσκέψεις του χρόνου δίνουν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν είναι άλλο από την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι στενοί του συνεργάτες δεν αμφιβάλλουν για την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στο Μαξίμου το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, αμφιβάλλουν, όμως, για τη δυνατότητα που έχει η κυβέρνησή του να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στις αναλύσεις τους εκτιμούν ότι το έδαφος είναι σαθρό για τον πρωθυπουργό, καθώς έχει εξαντλήσει τη δυναμική του πολυπαιγμένου έργου «οι κακοί Σόιμπλε ΔΝΤ και Μητσοτάκης», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην αποδυνάμωση της Μέρκελ και του Ταμείου λόγω της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των αντιδράσεων στην Ευρώπη.

Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι δεν πρόκειται οι δανειστές να κλείσουν την αξιολόγηση χωρίς την ταυτόχρονη συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή επέκταση του μνημονίου. Γι αυτό και στην πρώτη ανακοίνωση της χρονιάς, η ΝΔ διά του Β. Κικίλια επιμένει οτι ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει ήδη υπογράψει διά της επιστολής του «μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018 μέσω της επέκτασης του κόφτη».

Στα εθνικά θέματα, όπως έγραψαν τα dikaiologitika news, η ΝΔ θα τηρήσει εθνική γραμμή, τονίζοντας όμως ότι γιa το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα- Μητσοτάκη τη Δευτέρα, η ΝΔ μένει πιστή στο «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».