Πολιτική

Εκλογές βλέπει η ΝΔ - «Πρωθυπουργός σε αποδρομή ο Τσίπρας»

Εκλογές βλέπει η ΝΔ - «Πρωθυπουργός σε αποδρομή ο Τσίπρας»
Μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα, κυρίως με την έναρξη του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στις ομιλίες του τη λέξη «εκλογές».

Την είχε αντικαταστήσει με τη φράση «πολιτική αλλαγή» όταν αναφερόταν στις εξελίξεις και την ανάγκη να αλλάξει κυβέρνηση η χώρα. Στην συζήτηση για την εξεταστική για την υγεία , ο Κ. Μητσοτάκης σήκωσε πολύ τους τόνους μιλώντας για βατερλό στην διαπραγμάτευση και κατέληξε προβλέποντας ότι «δεν θα αποφύγετε τις εκλογές». Γιατί το έκανε αυτό; Στην Πειραιώς αναλύουν τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν είναι εξαιρετικά πιθανό, ως βέβαιο να ζητηθεί στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία να ληφθούν μέτρα και για το 2018.

Αυτό προκύπτει, για την Πειραιώς, αφενός από την δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το χρέος θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος το 2018» και αφετέρου από τα στοιχεία της οικονομίας. Η χρονιά που το πλεόνασμα θα πρέπει να υπερβεί το 3,5% θα χρειαστεί προσαρμογή και οι προβλέψεις θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό εκτιμούν. Εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ στη μέση, ίσως και να υπήρχε άλλη λογική. Όμως, το ΔΝΤ ακριβώς επειδή όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ θα εξετάσει το χρέος με το τέλος του προγράμματος θα επιμείνει στη λήψη των δημοσιονομικών μέτρων που θεωρεί απαραίτητα στον προϋπολογισμό για το 2018. Εκεί, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις εκτιμούν κύκλοι της ΝΔ και επισημαίνουν ότι ενδέχεται η ένταση να είναι μεγάλη από το αμέσως προσεχές διάστημα , μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο. Ακόμα, το φθινόπωρο θα ανοίξει η τρίτη αξιολόγηση που θα φέρει μέτρα και για την επόμενη χρονιά, λόγω της πολιτικής που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και πισωγύρισε την οικονομία και τις αντοχές της. Μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίζουν την δημοσκοπική κατρακύλα και εκτιμάται ότι το φθινόπωρο προς χειμώνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται ακόμα και σε μονοψήφια νούμερα βλέποντας την κοινωνία να ζητά πλέον εκλογές.