Πολιτική

Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο ζητά η ΝΔ

Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο ζητά η ΝΔ
Σε πιo βαθιά νερά μπαίνει η μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την διερεύνηση τη υπόθεσης με τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη σχετικά με την υπόθεση Noor1.

Η ΝΔ τελικά αποφάσισε να ζητήσει την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής και το αίτημα θα υποβληθεί σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής. Εκτιμάται οτι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα αρνηθούν ένα κοινοβουλευτικό έλεγχο γιά την διερεύνησης του θέματος και το μπαλάκι τώρα πέφτει στην κυβέρνηση. Η πλειψηφία καλείται να αποφασίσει εάν ο κ. Καμμένος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ή αν θα πει «όχι» για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Μέχρι στιγμής, από την κυβέρνηση το όλο θέμα αντιμετωπίζεται «ψυχρά», καθώς εκτιμάται ότι απλώς η ΝΔ επιθυμεί να «κάνει θόρυβο», διατηρώντας όσο μπορεί στην επικαιρότητα ένα θέμα που δεν έχει άλλες προεκτάσεις εκτος από την προτροπή του υπουργού προς τον ισοβίτη να πει στις αρχές την αλήθεια. Γιά την εξεταστική κλήθηκε να απαντήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον Κ. Μητσοτάκη την Δευτέρα στη Βουλή. Η απάντηση που αποτελεί ως και σήμερα θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να συσταθεί επιτροπή όταν η υπόθεση τελεί ακόμα υπό δικαστική διερεύνηση, οπότε δεν θα μπορούσε η Βουλή να υποκαταστήσει την δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ επισημαίνει οτι στις περισσότερες περιπτώσεις που συστήθηκαν εξεταστικές επιτροπές, ( Βατοπαίδι, siemens, novartis, Ερρίκος Ντυνάν, δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ κ.α.) υπήρχε παράλληλα σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Οι εξεταστικές συνέχισαν κανονικά την δουλειά τους, διότι η εξεταστική δεν μπαίνει στην ουσία μίας υπόθεσης που ερευνά η δικαιοσύνη, αλλά αναζητά τυχόν πολιτικές ευθύνες του προσώπου που εμπλέκεται.

Διαφορετικά είναι και ως προς τον κανονισμό τα πράγματα για την προανακριτική που αναζητούνται και ποινικές ευθύνες. Για την προανακριτική, εάν ζητηθεί και απορριφθεί από την πλειοψηφία, δεν επιτρέπεται μετά από διάλυση της Βουλής, λόγω εκλογών να υποβληθεί εκ νέου αίτημα.

Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να «γυρίσει» το αίτημα και ζητήσει (άρα και υπερψηφίσει) η ίδια προανακριτική επιτροπή, με σκοπό όπως λένε έμπειρες πολιτικές πηγές να τον αθωώσει αφού μπορεί ως πλειοψηφία να τερματίσει έτσι την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, όσοι γνωρίζουν λένε οτι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι χαμένη, αφού είτε εξεταστική είτε προανακριτική την ίδια πρόθεση έχει η κυβέρνηση. Όμως, η εξέταση κατά Καμμένου θα γίνει, οπότε και τα στοιχεία θα έρθουν (άνοιγμα λογαριασμών τηλεφώνου κλπ) αλλά και θα υπάρχει διάρκεια στην υπόθεση αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν και ο ίδιος ο κ. Καμμένος να πρέπει να υπερασπίσει τον εαυτό του.

Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σταματήσει όπως λένε αυτό το καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της Πειραιώς και προβληματίζεται σήμερα για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Άλλωστε, όπως έλεγαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες, θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει οτι δεν φοβάται την διερεύνηση εφόσον πρόκειται απλώς γιά μία προτροπή του Π. Καμμένου προς έναν ισοβίτη να καταθέσει την αλήθεια.