Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με ομήρους

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με ομήρους
«Ποιος μιλάει;». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τη σκληρή κριτική του προς την Τουρκία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δύο ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ: στη μία ζητούσε από τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και στη δεύτερη να συλληφθούν και να δικαστούν οι Έλληνες που έκαψαν τουρκική σημαία σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

«Ποιος μιλάει! Ένα υπουργείο Εξωτερικών που ακολουθεί μια πολιτική παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και έχει μονίμως προκλητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση κλιμακώνει την ένταση με αδικαιολόγητη κριτική έναντι του Παυλόπουλου. Σε αυτό το κλίμα δεν προσφέρει κακιά υπηρεσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή η ανακοίνωση. Θα πρέπει να συλλαμβάνει συνεχώς Τούρκους που καίνε σημαίες διαφόρων εθνών. Καταδικάζω αυτή την πράξη, δεν καίμε σημαίες άλλων κρατών. Πατριωτισμός δεν είναι να μισεί κάποιος τις πατρίδες των άλλων. Είναι πολλοί οι Τούρκοι που θα έπρεπε να υποστούν τις ίδιες συνέπειες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και καταλόγισε ευθύνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τους χειρισμούς του μετά το περιστατικό στον Έβρο και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

«Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με ομήρους. Είμαστε μαζί τους, ξέρουμε την αγωνία τους. Να αισθάνονται ότι είμαστε μαζί τους. Συνειδητά ήμασταν προσεκτικοί και δεν ρίξαμε λάδι στη φωτιά γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για κριτική», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αργά αντανακλαστικά»: «Η επίσκεψη Ερντογάν δηλητηρίασε και τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές θέσεις. Το υπουργείο Άμυνας εμφανίστηκε αμήχανο και με τρεις διαφορετικές θέσεις. Άλλη ο Καμμένος, άλλα το ΓΕΣ και άλλη ο Κουβέλης».

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και πρότεινε Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν αναβολή της τριμερούς Συνόδου στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ Τουσκ τα παράπονα του σε σχέση με τα λίγα χρήματα που έχει λάβει η Άγκυρα από την ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά και για τη φιλελευθεροποίηση της θεώρησης των διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη.