Πολιτική

Στα μαχαίρια Φώφη – Βενιζέλος (και) για το Σύνταγμα

Στα μαχαίρια Φώφη – Βενιζέλος (και) για το Σύνταγμα
Σε μία ακόμα σφοδρή σύγκρουση Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου εξελίχθηκε η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Β. Βενιζέλος διαφώνησε , με άρθρο του στα «ΝΕΑ» με τις θέσεις της Φ. Γεννηματά  για έναρξη της Συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή κι εκείνη με την σειρά της έστειλε επιστολή σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς πλην Χρυσής Αυγής.

Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής κινείται «εκτός γραμμής».  Μάλιστα, στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής», δια στόματος της Φώφης Γεννηματά, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να περιοριστεί η δημόσια πολυφωνία των στελεχών στα διάφορα ζητήματα.

Και όλα αυτά συνέβησαν  σήμερα που η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ απέστειλε   επιστολή προς τον  Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Πολιτικούς Αρχηγούς (εκτός της ΧΑ) σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην επιστολή της κάνει λόγο «για αναγκαιότητα στην οποία έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου».

Ταυτόχρονα, ζητάει:  «Να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή». Και αναφέρεται σε  προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί και στοχεύουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του Κράτους Διακαίου.

Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος με  άρθρο του στα «Νέα»  κάνει ξεκάθαρη την αντίθεση του στην αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή.

 Ο πρώην υπουργός  στο άρθρο του εμφανίζεται αναφανδόν αρνητικός στις προτάσεις της επικεφαλής του "Κινήματος Αλλαγής", καθώς, όπως αναφέρει, "δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις λόγω της σημερινής κυβέρνησης".

Στη συνέχεια του άρθρου του γίνεται ακόμη πιο δεικτικός σημειώνοντας πως «Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει"  και τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται  «μάχη υπέρ των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε μια κυβέρνηση που εμπνέεται από τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες» .

"Καρφώνει" Νίκο Αλιβιζάτο

Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης  της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέσω του ίδιο άρθρου, βάλει  και κατά του συναδέλφου του συνταγματολόγου Νίκου Αλεβιζάτου.  Ο τελευταίος είχε μιλήσει, μέσα σε θετικό κλίμα, υπέρ της έναρξης της Συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, σε εκδήλωση του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" προτείνοντας  «μίνι» αναθεώρηση σε βασικά θέματα, στα οποία διαπιστώνεται ευρύτερη συναίνεση.

"Έγκριτοι επιστήμονες το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια "mini" αναθεώρηση για λίγα αλλά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος. Δεν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας". Είναι η απάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου.