Πολιτική

Kλειδώνει σήμερα το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Photo: αρχείο dikaiologitika News Photo: αρχείο dikaiologitika News
Σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας εισέρχεται η χώρας μας μετά τις 20 Αυγούστου.

Η Ελλάδα θα αφήνεται πλέον στην κρίση των αγορών, καθώς θα πρέπει να πείσει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις πληρώνοντας όσα χρωστάει. Η ΕΚΤ θα συντάξει δική της έκθεση βιωσιμότητας για να αποφανθεί αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «ποσοτική χαλάρωση».

Με λίγα λόγια η ενισχυμένη εποπτεία θα περιλαμβάνει την επίσκεψη των δανειστών κάθε τρίμηνο του έτους - έως και το 2022- οι οποίοι θα εξετάζουν αν η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της και αποπληρώνει τα χρέη της.

Oι βασικότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών είναι: μια σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, η εξίσωση των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών σε δύο φάσεις το 2019 και το 2020, ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ.ευρώ, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, ο μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η ολοκλήρωση κτηματολογίου και η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων.

Δυσφορία για τον ΦΠΑ

Πάντως, οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την ανακοίνωση του μικρότερου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τη μετανάστευση, καθώς σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ενημέρωσε το Eurogroup πριν την ανακοίνωση του.

"Η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να τελειώσει στο τέλος του έτους", επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.