Πολιτική

Παπακώστα: H χρήση δακρυγόνων στη Θεσσαλονίκη ήταν η «έσχατη λύση»

Photo: ΑΠΕ Photo: ΑΠΕ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, όπου παρουσιάστηκε το νεοϊδρυθέν κόμμα και οι Άξονες Πολιτικής του.

Κατά την εισαγωγή της, η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ν.Ε.Ο., το οποίο ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2018. Παρουσιάζοντας ορισμένα σημεία του πολιτικού προγράμματος, η επικεφαλής αναφέρθηκε στην Εθνική Συμφωνία – Σχέδιο Δράσης, η οποία είναι και ο λόγος για τον οποίο το κόμμα συμμετέχει στην Κυβέρνηση μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Διευκρίνισε, πως υιοθετήθηκε η πρόταση του Ν.Ε.Ο., ώστε τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές και να δεσμευτούν για την τήρησή τους σε βάθος χρόνου.

Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Εσωτερική Πολιτική και την Δημόσια Διοίκηση, στην Δικαιοσύνη, αλλά και στην Οικονομία, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι το κέρδος. Το Ν.Ε.Ο. υπηρετεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο οποίος έχει στην κορυφή της πυραμίδας της οικονομίας τον Άνθρωπο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην Κοινωνική Ατζέντα, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ν.Ε.Ο. πρέπει να παρέχει ισχυρό δίχτυ προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και στην οικογένεια. Αναφορικά με την Υγεία, η Κατερίνα Παπακώστα υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχονται από το Κράτος στους φορολογούμενους πολίτες υψηλού επιπέδου παροχές υγείας.

Αναφερόμενη στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, η επικεφαλής του Ν.Ε.Ο., τόνισε πως πρόκειται για δύο τομείς, οι οποίοι από κοινού με τον Τουρισμό και την Ναυτιλία, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην Χώρα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ισχυρούς πόλους, πάνω στους οποίος η Ελλάδα μπορεί να χτίσει, προκειμένου να σταθεί γερά στα πόδια της.

Η Κατερίνα Παπακώστα έκανε αναφορά και στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υπηρετεί από την θέση της Υφυπουργό, και για το οποίο η Νέα Ελληνική Ορμή έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινωνική αστυνόμευση.

Δίνεται έμφαση στην προστασία του πολίτη στην γειτονιά και κατά συνέπεια και στην ενδυνάμωση του θεσμού του Αστυνομικού της γειτονιάς. Η επικεφαλής επεσήμανε την ανάγκη της επαφής των πολιτών με τους ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ και την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έδωσε επιπλέον έμφαση στην συστηματική και συνεχή εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ υπογράμμισε πως αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. εκτός της ασφάλειας είναι και η προστασία των παιδιών και της ανηλικότητας από τους κινδούνου του διαδικτύου και από ανεξαρτησιγοόνων.

Σε ότι αφορά στην συμμετοχή του Ν.Ε.Ο. στην Κυβέρνηση, η Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε πως το κόμμα ανέλαβε ευθύνη που δεν του αναλογεί, καθώς αυτό ιδρύθηκε μόλις στις 20 Ιουλίου. Συμμετέχει ωστόσο στην εθνική προσπάθεια της Χώρας, η οποία ξεκίνησε με την τυπική μας έξοδο από τα Μνημόνια. Σημείωσε την ανάγκη υπέρβασης της κομματικής ωφέλειας και υπογράμμισε πως προέχει η προσπάθεια που κάνει η Χώρα να σταθεί μόνη της και σε γερές βάσεις. Η Κατερίνα Παπακώστα είπε χαρακτηριστικά, πως υπάρχει ανάγκη μίας νέας πολιτικής κουλτούρας, όπου, όπως πρεσβεύει η Καραμανλική σχολή σκέψης, υπηρετούμε την Χώρα υπερβαίνοντας τα κόμματά μας.

Ερωτηθείσα, αν η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την ιδεολογική της βάση, η Κατερίνα Παπακώστα απάντησε πως αν το κόμμα είχε μείνει σταθερό στις αξίες του, η ίδια δεν θα είχε προχωρήσει στην ίδρυση του Ν.Ε.Ο., το οποίο είναι πιστό στην Καραμανλική σχολή σκέψης. Δήλωσε πως η ΝΔ, σήμερα, είναι ένα μεταλλαγμένο συνοθύλευμα δίχως καμία θεσμική έγκριση, το οποίο ακολουθεί μία στρατηγική ανάμεσα στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά ρητορική. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι επικαλούμενη την Καραμανλική σχολή σκέψης, αναφέρεται στην ιδεολογία και στην πολιτική σχολή που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και δεν αναφέρεται σε πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών, η επικεφαλής του Ν.Ε.Ο. σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης συναισθηματικής και εθνικής βαρύτητας, πράγμα το οποίο το κόμμα έχει υπόψη του. Διευκρίνισε παράλληλα, πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συναλλαγή ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο Ν.Ε.Ο. για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της όταν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή, θα αποφασιστεί εν καιρώ από τα δημοκρατικά όργανα του Ν.Ε.Ο. Σημείωσε ωστόσο, πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ιδίως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να πάρουν θέση υπέρ ή κατά της συμφωνίας, πράγμα που οδήγησε στον διχασμό. Αντιθέτως, απαιτείται μία προσεκτική μελέτη τέτοιου είδους ειδικών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής, όπου πρέπει να χτίζεται πρωτίστως ένα εθνικό μέτωπο και να μελετάται ο Εθνικός στόχος. Συνεπώς, η στάση ενός κόμματος πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του εθνικού θέλω και του εθνικού στόχου.

Αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ημέρα ομιλίας του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ και για τα μέτρα που πήρε η ΕΛ.ΑΣ., η Κατερίνα Παπακώστα, ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξήγησε πως προηγήθηκε η στάθμιση τριών αγαθών: της προστασίας της διεθνούς εικόνας της Χώρας, της προστασίας της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας και της ασφάλειας των επισκεπτών και των συμμετεχόντων στην Έκθεση αλλά και των ειρηνικά διαδηλωσάντων. Βάσει αυτών καταρτίστηκε ένα σχέδιο. Η φυσική ηγεσία, βάσει της εικόνας που είχε κατά την διάρκεια των επεισοδίων, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερου εύρους ζημιές και ο σοβαρός τραυματισμός πολιτών. Σημείωσε πως ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έκρινε βάσει του σχεδίου και της στάθμισης που είχε προηγηθεί, αλλά και της μεταβολής των συνθηκών στο πεδίο, ενώ τόνισε πως πρόκειται για έναν ήπιο άνθρωπο ο οποίος δεν θα προχωρούσε στην λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ως έσχατη επιλογή.

Σε ότι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, η Κατερίνα Παπακώστα παραδέχτηκε πως υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και στο κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας. Υπογράμμισε πως πρωτίστως οι ίδιοι πρέπει να είναι ασφαλείς στο πεδίο της καθημερινότητας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συζήτησε ήδη με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και δεσμεύτηκε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Σε ότι αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες της Νέας Ελληνικής Ορμής, η Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε πως το κόμμα απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις να λάβει την στήριξη των πολιτών και να μπει στην Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές, έχοντας ως στόχο την υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Συνεργασίες μπορούν να γίνουν με όσους έχουν, επίσης, ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά και με όσους υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Επανέλαβε, πως τέτοιου είδους αποφάσεις δεν θα ληφθούν από την κορυφή του κόμματος, παρά θα υποδειχθούν από τους πολίτες. Επιπλέον, παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόγραμμα συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπως και στις Ευρωεκλογές, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο στοίχημα της Νέας Ελληνικής Ορμής