Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία παράνομες γεωτρήσεις - Υπάρχουν όρια (pic-video)

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία παράνομες γεωτρήσεις - Υπάρχουν όρια (pic-video)
Μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από κοινού με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια μετά τη συνάντησή τους.

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πομπέο προσθέτοντας: «Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις».

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ έφτασε στον στόχο του - Σύντομα θα ξεκινήσει η γεώτρηση

Ο Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε και τι απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. «Δεν μπορώ να σας πω τι είπα στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι θα είναι νόμιμες οι ενέργειες της Τουρκίας, με βάση το διεθνές δίκαιο. «Ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο.

π1

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που ενώπιον σας υπογράψαμε με τον κ. Πομπέο τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ. Μια συμφωνία που με την επικαιροποίησή της σήμερα, αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διαασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

«Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν είναι μια συγκυριακή δυναμική. Η χώρα μας έπειτα από μια δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα. Αναφέρομαι προφανώς στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή», τόνισε.

«Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και εγγύηση σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το tweet του Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Πομπέο

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα την μετακίνηση του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ κατά την διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που ακολούθησαν με την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

π3

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας η όποια ζητά την αυτονόητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ την στήριξη και την βοήθεια των ΗΠΑ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

'Ενταση στην πορεία κατά του Πομπέο - Πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν (φωτο - video)

Σε ποιον διάσημο πίνακα στάθηκε ο Πομπέο στο ΥΠΕΞ; (φωτο - video)

NETWORK