Πολιτική

Η Γαλλία γίνεται ασπίδα προστασίας για Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Γαλλία γίνεται ασπίδα προστασίας για Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, με τους δύο άντρες να αναφέρονται σε μια νέα ελληνογαλλική «συμμαχία», με τον Γάλλο πρόεδρο να στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή, ως απάντηση στην Τουρκία, για τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Γαλλία παίρνει ανοικτά το μέρος Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά και για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, με το Παρίσι να θέλει να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή.

Οι αμυντικές ηγεσίες των δύο χωρών θα καθορίσουν το επόμενο διάστημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη Γαλλία να προετοιμάζεται για μόνιμη συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που θα περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις.

Η μόνιμη παρουσία της γαλλικής φρεγάτας FREMM που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενημερώνει τόσο το ελληνικό όσο και το γαλλικό Πεντάγωνο για τις εξελίξεις στην περιοχή που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα γαλλικά συμφέροντα.

Επιπλέον εξετάζεται η πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, ώστε να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρόνο και να πραγματοποιούνται συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά Mirage.

Ο Μακρόν έχει επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς παράγοντες σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς η εμπλοκή της Total στην Κύπρο και στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, θα αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων στη Γαλλική οικονομία, κάτι άλλωστε που συζήτησε και ο πρωθυπουργός με τον CEO της Total για τα θέματα υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη.

Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανή η επίτευξη συμφωνίας φρεγατών Belharra, με τα έσοδα της Γαλλίας από μια τέτοια αγοραπωλησία να φτάνουν το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία να θεωρείται θέμα χρόνου.