Πολιτική

Προστατευόμενοι μάρτυρες - Νέα τροπή από Άρειο Πάγο: Θα καταθέσουν όπως επιθυμούν οι ίδιοι

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, απαντά ο εποπτεύων εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο εξαφανισμένος «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis. 

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Τι απάντησε ο Άρειος Πάγος για τους προστατευόμενους μάρτυρες

αρειος παγος προστατευομενοι μαρτυρες

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Τι αναφέρει το έγγραφο Μπρακουμάτσου

Το απαντητικό έγγραφο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, διαβιβάστηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης. Αναφέρει τα εξής:

«Το νομικό καθεστώς της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων διέπεται από τις διατάξεις της ΥΑ 429/2018 (42926οικ./2018 (ΦΕΚ Β/2194/2018) και από τις διατάξεις των άρθρων 9 Ν.2928/2001, 213 παρ.6 και 218ΚΠΔ, στην παρ.4 της οποίας γίνεται μνεία και για γνώμη του προστατευόμενου μάρτυρα επί των μέτρων προστασίας κλπ. Τούτο αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν», όπως αναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρει επίσης ότι για τα άλλα θέματα που έχει αναφερθεί η ειδική επιτροπή στην επιστολή της, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα επιληφθεί. "Σε καμία δε περίπτωση δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας", σημειώνει επίσης ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του 'Αρειου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Μετά την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες- κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή, χωρίς φόβο».

Εμφανίστηκε ο «εξαφανισμένος» προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστή η απάντηση του Αρείου Πάγου, στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης», δηλώνοντας ότι θα καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή.

Το πρωί της προσεχούς Δευτέρας θα συνεδριάσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης και στη συνέχεια, στις 4 το απόγευμα, θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ αντιπροσωπεία της επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει τον προστατευόμενο μάρτυρα.

Η κατάθεση του αστυνομικού που επικοινώνησε με τον «Σαράφη»

Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής περιγράφεται η κατάθεση του αστυνομικού του τμήματος προστασίας μαρτύρων η συνομιλία του με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Το κείμενο της κατάθεσης του αστυνόμου που συνομίλησε με τον μάρτυρα έχει ως εξής:

«Σας αναφέρω ότι στις 12:12 στις 20/2/2020 κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» και με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να εξετασθεί, δεν ήταν από απείθεια, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του, με αλλοιωμένη φωνή.

Επιπρόσθετα, μου γνώρισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στο σκοπό της με την εξέταση του, εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις.

Ακόμη μου ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί, όπως έπραττε και πριν την ανωτέρω εξέταση.

Ακολούθως τον διαβεβαίωσα ότι υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διατάκτη για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο εισαγγελέα εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατεύθυνσης της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, μου δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία μας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μεταδόσεις καταθέσεων αυτής, εφόσον αυτό του γνωστοποιηθεί εγκαίρως».

Διαβάστε επίσης:

Εμφανίστηκε ο Σαράφης στη ΓΑΔΑ

Γκάφα ολκής της Εφορίας στον Κακλαμάνη: Του ζήτησε 11.500 ευρώ αντί για 145!