Πολιτική

Self test: Την Κυριακή στην πλατφόρμα τα πρώτα αποτελέσματα μαθητών και καθηγητών

Self test: Την Κυριακή στην πλατφόρμα τα πρώτα αποτελέσματα μαθητών και καθηγητών
Την Κυριακή θα μπει σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) που θα κάνουν σε πρώτη φάση καθηγητές και μαθητές, η οποία θα λειτουργήσει δοκιμαστικά από αύριο, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στη Βουλή στην σχετική τροπολογία,ο κ.Γεωργαντάς υπογράμμισε την ανάγκη αυτή να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα, καθώς - όπως είπε- δεν πρόκειται για απλή άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, αλλά για ένα μέτρο που θα βοηθήσει να σταθεί πάλι όρθια η κοινωνία.

Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταλόγισαν προχειρότητα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί «στο παρά πέντε» της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ,να φέρνει η κυβέρνηση μια τόσο σημαντική τροπολογία.
Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, για την καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγωνιστικής δοκιμασίας ελέγχου νόσησης από κορωνοϊό (self – test)».

Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι η καταχώρηση των αποτελεσμάτων είναι προαιρετική πλην συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, προσδιορίζονται τα προς καταχώριση στοιχεία και προβλέπεται η έκδοση σχετικής δήλωσης θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος μετά την καταχώριση του αποτελέσματος, με ειδική πρόβλεψη, στην περίπτωση μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για την έκδοση από την πλατφόρμα σχολικής κάρτας για Covid – 19 εφόσον το καταχωρηθέν αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Αρμόδιες αρχές για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ορίζονται η ΗΔΙΚΑ και η ΕΔΥΤΕ που θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.