Πολιτική

Τριμερής Κύπρου- Ελλάδος - Αιγύπτου: Νεολαία και πολιτισμός στην ατζέντα

Τριμερής Κύπρου- Ελλάδος - Αιγύπτου: Νεολαία και πολιτισμός στην ατζέντα
Την επόμενη συνάντησή τους στο πλαίσιο της τριμερούς Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου ανακοίνωσαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στη σημερινή, κάνοντας λόγο για σφυρηλατημένες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών.

Η εφαρμογή θεμάτων που έχουν προταθεί εδώ και καιρό αλλά έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας και αφορούν τους απόδημους Έλληνες τέθηκαν επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23/4, στην Λευκωσία.

«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Γενεύης με αποκλειστικό σκοπό να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χωρίς κατοχικά στρατεύματα και σύστημα εγγυήσεων», δήλωσε από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Βλάσης.

Βλάσης: «Πλήρης η στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για θέματα Διασποράς, ο κ. Βλάσης επεσήμανε ότι: «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο θέλω να εκφράσω και να επαναλάβω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την πλήρη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ευρύτερα στην περιοχή και οι προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα είναι απόλυτα καταδικαστέες και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Στη συνέχεια ο κ. Βλάσης σημείωσε ότι «διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για περιορισμό της πανδημικής κρίσης οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στις κοινωνίες όλου του κόσμου. Ωστόσο, ορμώμενοι από την διάθεσή μας να συνεργαστούμε και πάλι στενά βρεθήκαμε σήμερα με στόχο να αδράξουμε το νήμα των δράσεών μας από το σημείο που το αφήσαμε πριν μερικούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε μια πραγματικά πολύ παραγωγική συζήτηση και συνάντηση. Συζητήσαμε τους τρόπους να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που είχαν προταθεί στο παρελθόν ενώ παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και από τους τρείς μας για δράσεις που νομίζω ότι θα ενισχύσουν περισσότερο την στενή μας συνεργασία σε επίπεδο διασποράς.

Ειδικότερα σήμερα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε projects που αφορούν τη νεολαία και τον πολιτισμό. Και μάλιστα στην επόμενη τριμερή Διάσκεψη που θα έχουμε στο Κάιρο ανάμεσα σε όλα θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε και μια εορτή με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα με τους Ελληνες και Κύπριους ομογενείς του Καΐρου να εορταστεί το μεγάλο γεγονός της Εθνεγερσίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βλάσης επεσήμανε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της διασποράς δεν είναι ούτε αυτόνομη ούτε μεμονωμένη. «Θα πρέπει να την εξετάζουμε υπό ένα αδιαίρετο πρίσμα των σχέσεων που αναπτύσσουν τα τελευταία έτη οι χώρες μας με σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο ρόλος μας είναι να εστιάσουμε στις σχέσεις μεταξύ των λαών μας όπου και αν αυτοί κατοικούν σε ολόλκηρο τον κόσμο. Στη σύσφιξη των σχέσεων τους, στην ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων της ταυτότητάς τους και την γενικότερη αλληλεπίδρασή τους.

Με τον τρόπο αυτό εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των κρατών μας μας εκ των κάτω προς τα άνω ενισχύοντας τις περαιτέρω σφυρηλατημένες επαφές μας σε ολα τα επίπεδα».