Πολιτική

Επανεμφάνιση Καραμανλή με... χρησμούς για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία και κλιμάκωση της έντασης με Τουρκία

eurokinissi eurokinissi
Σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής πλέον της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε στην επανεμφάνισή του μετά από αρκετό καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» μίλησε -έπειτα από μεγάλο διάστημα αποχής από δημόσιες ομιλίες – ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί»

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για όλα τα ζητήματα που «καίνε» στην ελληνική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική σε εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών». Ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτιμώντας πως υπάρχει ενδεχόμενο «ο πόλεμος να επεκταθεί και πέραν του ουκρανικού εδάφους. Είτε στην ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή ή και αλλού. Ηθελημένα ή εκ λάθους, από εσφαλμένο υπολογισμό ή προβοκάτσια. Δεν λείπουν ανά τον κόσμο εκείνοι, είτε κρατικές είτε μη κρατικές οντότητες που δρουν αυτόνομα από Κυβερνήσεις, όπως αντάρτες, τρομοκράτες, μισθοφόροι, εκμεταλλευόμενοι την ένταση και την αναταραχή, να επιδιώξουν να καρπωθούν οφέλη, εδαφικά, πολιτικά ή άλλα».

Ακόμα εκτίμησε ότι ξεκινά ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος για τον οποίο ανέφερε πως ενδέχεται να είναι χειρότερος από τον πρώτο κι αυτό καθώς «ο διπολικός κόσμος που προέκυψε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τις τριβές και τις κορυφώσεις του, ενείχε το στοιχείο της σταθερότητας που ελλείπει παντελώς από τον σημερινό πολυπαραγοντικό κόσμο».

«Μακροπρόθεση και πολύ πιο ακριβή η απεξάρτηση από τη Ρωσία»

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζοντας τον ελληνικό και ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ανέφερε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα είναι «μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, προφανώς κυρίως τις Ευρωπαϊκές.

«Καρφιά» κατά των ΗΠΑ

Ο Κώστας Καραμανλής άφησε αιχμές σε αρκετές περιπτώσεις κατά των ΗΠΑ. Έκανε λόγο για «ανώφελους και αδιέξοδους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως παρότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην Ουκρανία «δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις «ανοιχτές πληγές» που άφησαν στα Βαλκάνια, τόσο ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιθος, όσο και «η ατυχώς μονομερής επέμβαση τότε της Δύσης και ο διαγκωνισμός μεγάλων δυνάμεων για σφαίρες επιρροής στην περιοχή».

Στρέφοντας τα βέλη του και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε «άκαιρη και βεβιασμένη τη διεύρυνση του 2004». Σε εκείνη τη διεύρυνση είχαν ενταχθεί στην ΕΕ: Τσεχία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία.

«Όσοι μιλούν για συνεκμετάλλευση δεν μετρούν σωστά την Τουρκία»

Ότι η Τουρκία δεν στοχεύει στον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο αλλά στην ανατροπή του status quo στην περιοχή, ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι μιλούν για συνεκμετάλλευση «δεν μετρούν σωστά την Τουρκία».

Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο την στόχευση και την στρατηγική της Τουρκίας. Με απλά λόγια να την διαβάσουμε σωστά. Είναι δραματικά διαφορετικό εάν επρόκειτο για μια χώρα που όπως σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο έχει κάποιες διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος που επιθυμεί να τις λύσει με τους παραδεκτούς τρόπους επίλυσης διαφορών, ή αντίθετα επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς συμβαίνει το δεύτερο. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι ιστορικά, γεωπολιτικά, με βάση το μέγεθος και τον πληθυσμό της δικαιούται ηγετικού ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και επέκεινα. Κατά καιρούς, έτσι και πρόσφατα, εγείρεται συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το αφήγημα, ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. Παραβλέπει όμως το αφήγημα αυτό, δύο ουσιωδέστατους παράγοντες. Πρώτον, ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Και δεύτερον διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ενώ αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της».

Δείτε LIVE την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού: 

{https://www.youtube.com/watch?v=1SO4d1MS-tw}