Πολιτική

Οικονόμου: «Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά - Σε δημόσια διαβούλευση οι ρυθμίσεις»

Οικονόμου: «Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά - Σε δημόσια διαβούλευση οι ρυθμίσεις» Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Ο Γιάννης Οικονόμου διέψευσε κατηγορηματικά τα νέα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να έχει αγοράσει το Predator το 2019 και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών να τα παραδώσει στη δικαιοσύνη.

«Η θέση μας είναι σταθερή. Η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των ευθυνών έχει ήδη δρομολογηθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά και καμία Αρχή ασφαλείας δεν τα χρησιμοποιεί», ανέφερε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου για τις παρακολουθήσεις.

«Όποιος έχει στοιχεία και μπορεί να συνδράμει στην έρευνα των Αρχών, να τα θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αποκάλυψε ότι θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για τα κακόβουλα λογισμικά και οι σχετικές διατάξεις τα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι την Τετάρτη. Για τις διαδικασίες νόμιμης επισύνδεσης είπε ότι μπήκε ήδη ένα επιπλέον φίλτρο και επανέλαβε ότι μέχρι την Τετάρτη θα τεθεί σε διαβούλευση το συνολικό νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς γιατί έχει καθυστερήσει μέχρι τώρα να βγει κάτι από τη δικαιοσύνη, απάντησε ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει βγει η δικαιοσύνη για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων.

«Δεν κρυβόμαστε από τους δημοσιογράφους», ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι κάπως παράλογο να διατυπώνονται μια σειρά ισχυρισμοί και να καλείται να σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης αυτός που κατηγορείται ή παρακολουθούνταν.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που θέλει να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή» είπε και υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει όφελος να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό είναι η κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η παρακολούθηση από την ΕΥΠ προσώπων που εμφανίζονται στις λίστες των παρακολουθήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νομιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ γιατί ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί τα κακόβουλα αυτά λογισμικά. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης και τέτοια ενημέρωση δεν έχει γίνει στον πρωθυπουργό μέχρι στιγμής».

Λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών

Για το αν θα διερευνήσει η κυβέρνηση με άλλο τρόπο την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια απάντησε ότι συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν δικαιούται να είναι αφελής.

Αναφορικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων, τον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση. «Είναι αποτροπιαστικά και και καταδικαστέα» όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε και τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει «ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας στον κόσμο».

Για την συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας ο κ. Οικονόμου είπε ότι συγκεντρώνει την ομόφωνη υποστήριξη των εργαζομένων στα ναυπηγεία και δίνει λύση στο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών. Προβλέπει άμεση επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων και διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

{https://www.ertnews.gr/frontpage/live-se-ligo-i-enimerosi-toy-kyvernitikoy-ekprosopoy-5/}